Starlink не вперше відбиває атаки Росії. Термінали можуть допомагати в роботі артилерії

Система супутникового інтернет-зв’язку Starlink регулярно зазнає спроб втручання з боку російських кібернападників. Напередодні Ілон Маск написав, що росіяни нарощують зусилля в цьому напрямку. Можна припустити, що однією із причин може бути використання терміналів військовими для виконання цілком конкретних завдань, наприклад, наведення артилерії.

Твіт Маска став реакцією на статтю Ройтерс про те, що Росія стоїть за масованою атакою на мережу супутникового зв’язку в Європі напередодні повномасштабного вторгнення у лютому.

Як відомо, Starlink активували над Україною на початку березня, відтоді сотні терміналів працюють по всій території, забезпечуючи, зокрема, Інтернет у звільнених містах, де було пошкоджено інфраструктуру зв’язку. Цікаво, що, за даними західних медіа, на початку війни хтось заглушив термінали Starlink, які працювали у сусідніх країнах, після чого компанія Маска оновила програмне забезпечення, подолавши «заглушку». Тоді як одну з версій збою – окрім «звичайної» помилки в коді – розглядали і «старомодні» спроби створення перешкод з допомогою масованого радіосигналу. Все натякало на Росію, яка працює «дідівськими» методами проти супутникових технологій.

Опосередковані дані свідчать, що атаки не припинялися весь час, поки Starlink є в Україні. Наприклад, ЗМІ наводять слова представника Міноборони США на військовій конференції C4ISRNET у квітні 2022 року, який сказав, що SpaceX виконує «фантастичну» роботу із захисту мережі Starlink. За його словами, Пентагону обов’язково варто було б взяти досвід компанії Маска на озброєння, зокрема, у частині швидкості оновлення програмного забезпечення перед ризиком наростання загроз.

Твіт Маска і стаття Ройтерс збіглися у часі із цікавою заміткою в Твіттері відомого американського експерта з якості в Агентстві США з управління оборонними контрактами Трента Теленка щодо ролі, яку Starlink відіграє на полі бою. Він стверджує, що «старлінки» замінили іншу супутникову систему, яку росіяни «поклали» напередодні війни, і з допомогою якої українські військові користувалися різними додатками і програмним забезпеченням, зокрема, для наведення артилерії.

Йдеться про програмний комплекс GIS Art for Artillery. В 2022 році Росія розпочала війну зі спроби нейтралізувати цю програму, пише Теленко. У першу чергу росіяни «поклали» всі українські термінали SATCOM і ще чимало в Європі.

На допомогу прийшов Ілон Маск і його системи Старлінк. «На нові системи росіяни також здійснювали атаки, але SpaceX відбив усі спроби «глушіння» та інших перешкод, які чинили росіяни. Це дозволило артилерійським комп’ютерним системам знову працювати безперешкодно», – додає він.

Серед інших функцій інтернет-сервісу Starlink, на яку вказує Теленко – служба електронної пошти «від точки до точки» для користувачів терміналів. «Вона зашифрована і не використовує жодної наземної інфраструктури. Це допомагає українським військовим частинам спілкуватися з мінімальним електронним слідом і ризиком для російської пеленгації», – пише експерт.

«Starlink надав Україні військовий космічний телекомунікаційний широкосмуговий зв'язок США за повної відсутності інвестицій в супутникову наземну інфраструктуру у довоєнний час. У сучасній війні для виграшу потрібен Starlink – виграє той, у кого він є», – підкреслює Теленко.

Достеменно невідомо, наскільки поширеною є практика застосування терміналів і описаного програмного забезпечення на всіх позиціях українських військових. Ймовірно, в першу чергу обладнання отримують у найбільш гарячих точках, а частина підрозділів працює іншими методами. Проте з огляду підвищення ефективності у знищенні ворога, яку очевидно надає військовим наявність стабільного супутникового інтернету в будь-якій точці – бажання Росії «приглушити» Starlink в Україні цілком зрозуміле.

війна ілон маск starlink артилерія технології

Знак гривні
Знак гривні