Як змінився асортимент продуктів у київських супермаркетах

Від початку війни з полиць українських супермаркетів зникло чимало товарів. Цілком ймовірно, ви теж це помітили, коли не змогли знайти в магазині улюблену приправу, молоко чи конкретну марку вівсянки. По деяких категоріях кількість товарів зменшилась більше ніж на половину. Зменшення асортименту алкоголю у березні-квітні було повʼязане з забороною на продаж міцних напоїв. Але полиці з іншими товарами також суттєво порідшали.

За 100% ми взяли асортимент січня і порівняли, як змінювалась кількість товарів протягом лютого-травня.

Чимало товарів також зросли в ціні. Найпомітніше здорожчання овочів. Більшість із них зараз дорожча, ніж узимку. Дається взнаки окупація Херсонської області, де розташовано чимало аграрних підприємств. Нагадаємо, що на півдні у Великих Копанях працював величезний гуртовий ринок овочів і фруктів, з якого привозили продукцію по багатьох супермаркетах великих міст. Тепер ця неформальна овочева біржа під окупацією.

Також через блокування портів подорожчали фрукти, особливо ті, які завозилися морем. Найбільш відчутно додали в ціні банани.

Ціни на мʼясо і ковбаси порівняно стабільні.

Щодо круп, то здорожчання іноді обумовлене відсутністю дешевих товарів в асортименті. Загалом кілограм гречки подорожчав на 7-8 грн, рис на 2-3 грн.

Ми оновили дашборд з цінами, де ви можете стежити за цінами на товари з вашого продуктового кошика.

datavis інфографіка ціни продукти інфляція

Знак гривні
Знак гривні