Чергова порція антисемітизму від Росії. Цього разу – у вайбері

Конспірологія – невіддільна частина російської пропаганди. І йдеться не тільки про масонів, Сороса та Україну-маріонетку Заходу. У хід іде все: від антивакцинаторства до сатанізму. Лише щоб розхитати суспільство, посіяти недовіру до офіційних джерел інформації та просто знизити рівень критичного мислення. І офіційним заявам від російських інституцій у цьому активно допомагають боти у вайбер-чатах.

Суспільство, схильне до конспірології, здатне всюди бачити ознаки нацизму. Сприймати хаотичні й суперечливі заяви російського керівництва. І навіть вважати «нормальними» слова міністра закордонних справ РФ, що євреї – «найбільші антисеміти», та звинувачення МЗС РФ у підтримці Ізраїлем неонацистів в Україні.

Російська пропаганда вже давно намагається створити підґрунтя для антисемітизму в Україні. За допомогою ботів і штатних конспірологів росіяни просувають тези про те, як євреї / масони / вища еліта керує світом та Україною зокрема. А вслід за антисемітизмом просувають наратив про «русский мир» – адже ніби лише разом слов'янські народи можуть обʼєднатися й протистояти зовнішній загрозі та зовнішньому управлінню. Тому з початком війни продуковану ними ненависть до євреїв поповнили тези «ми за мир».

Після останніх заяв Лаврова і спроб російського МЗС його «прикрити», хвиля поширюваного Росією по своїх пропагандистських каналах антисемітизму стала ще сильнішою – і днями у вайбер-чатах розлетілися тези, що ця війна – наслідок бажання євреїв руками росіян зачистити схід України, щоб створити нову єврейську державу та завоювати родючі землі. І що ніби саме з цією самою метою Арестович говорить про можливість майбутніх повторень військових зіткнень з Росією.

Навіть тези до річниці подій 2 травня в Одесі (до якої ніби так активно апелювала російська пропаганда) були слабшими за фейки, що в цій війні не постраждала жодна синагога (насправді Об'єднана єврейська община України ще в березні повідомляла про зруйновані синагоги й інші обʼєкти єврейської громади) або відео про «служіння» Ярославського Ротшильдам.

антисемітизм євреї дезінформація вайбер

Знак гривні
Знак гривні