У Херсоні окупанти вивезли в невідомому напрямку близько 60 дітей-сиріт

В окупованому Херсоні російські військовослужбовці викрали 58 дітей-сиріт, які переховувалися у підвалі однієї з церков. Про це повідомив колишній уповноважений із прав дитини Микола Кулеба у Facebook.

Він стверджує, що дітей забрали представники ФСБ та звинувачує в цьому омбудсмена Людмилу Денісову, яка розголосила місцезнаходження дітей. "Низький уклін Людмилі Денісовій, що вчора ФСБ росії вивезло 58 дітей-сиріт у невідомому напрямку", – написав Кулеба.

Як розповів Микола Кулеба "Українській правді. Життя", він займається евакуацією дітей з гарячих точок з перших днів війни.

Зокрема, Кулеба з командою хотів вивезти на підконтрольну Україні територію дітей з Херсона, однак деталі плану зберігалися в секреті.

За словами ексомбудсмена, 58 дітей до 5 років, серед яких є діти з інвалідністю, знаходилися на території церкви, куди їх вивезли з будинку малюка. "Представники церкви облаштували для дітей, приміщення та підвал, забезпечили шикарне харчування", – каже він.

Кулеба розповідає, що Денісова присвятила цій ситуації два пости. Перший був опублікований 16 квітня, а другий –  25-го.

"У другому пості вона деталізувала, де знаходяться діти. І чомусь дала варіант російською. Навіщо? Щоб легше читати було окупантам?

Як на мене, це – пособництво ворогу. Вона закликає врятувати дітей через соціальні мережі.

Однак вона ж не волонтерка, а чиновниця високого рангу. Вона могла напряму звернутися і до Офісу президента, і до ЗСУ, і до Генпрокуратури", – каже колишній дитячий омбудсмен.

Кулеба стверджує, що після допису Денісової йому зателефонували люди, які опікуються дітьми, і сказали, що до них навідалося ФСБ. Перед тим росіяни обшукували місцеві церкви.

Мовляв, дітей вивезли, а пастора церкви затримали. Йому не дають можливості виїхати, і наразі існує загроза його життю. "Куди повезли дітей конкретно, я не знаю. Є кілька варіантів. Їх можуть або використати, як "живий щит", або вивезти в РФ і сказати, що врятували їх від "бандерівців", – вважає Микола Кулеба.

В офісі Людмили Денісової, яка перебуває у Страсбурзі, "УП. Життя" повідомили, що інформація про вивіз дітей росіянами не відповідає дійсності. "Так, дітей вивезли з підвалу церкви. Однак вони в безпеці. Це підтвердили в Херсонській обласній адміністрації", – розповіла представниця омбудсмена, однак офіційно коментувати ситуацію відмовилася.

Представниця Уповноваженої запевнила, що невдовзі Людмила Денісова сама виступить з спростуванням звинувачень Кулеби та надасть докази.

Кулеба назвав заяви офісу Денісової "брехнею та спробою виправдатися". 

окупанти діти херсонщина війна

Знак гривні
Знак гривні