Примарний Фенікс. Як США швидко розробили й надали Україні новітню зброю

Високопосадовець міністерства оборони США повідомив, що Повітряні сили у відповідь на запит України включили до партії оборонної допомоги новий ударний дрон Phoenix Ghost. Він належить до нових типів безпілотників-"камікадзе", здатних вражати ворожу бронетехніку. Як з'явилася ця зброя – розповідає видання Politico.

Коли адміністрація Байдена у четвер, 21 квітня, повідомила, що саме входить до 800-мільйонного пакета озброєнь України, у представників оборонного істеблішменту у Вашингтоні відвисли щелепи.

switchblade.jpg

Дрон-камікадзе Switchblade. Безпілотник Phoenix Ghost має схожий принцип дії, але відрізняється більшою ударною потужністю та тривалістю польоту

Невдовзі після того, як президент Джо Байден повідомив про те, що США терміново нададуть озброєння українським збройним силам, які стримують російських окупантів, Пентагон розіслав електронною поштою список видів зброї, до якого входили гаубиці, тактичне польове спорядження та запасні деталі.

А ще в ньому була назва, яку раніше ніхто не бачив: дрони 121 Phoenix Ghost.

Загадковий літальний апарат розробила каліфорнійська компанія Aevex Aerospace. Вона заснована у 2017 році, має 500 співробітників у офісах у Каліфорнії, Північній Кароліні та Вірджинії.

Проєкт Phoenix Ghost, який Повітряні сили США розпочали ще до вторгнення Росії в Україну, відповідає конкретному запиту Києва щодо потреби в безпілотній техніці й має «схожі бойові спроможності» до дронів-камікадзе Switchblade виробництва компанії AeroVironment – вони вже надійшли до України. Про це повідомив речник Пентагону Джон Кірбі 21 квітня. Дрон Switchblade, який Штати почали відправляти до України у квітні, має масу 2,5 кг і тривалість польоту в режимі баражування 30-40 хвилин до того, як за командою оператора вразить ціль своєю маленькою боєголовкою.

«Phoenix Ghost – цілком інакший тип літального апарата, – пояснює генерал-лейтенант у відставці Девід Дептула, декан інституту Мітчелла з аерокосмічних досліджень та член ради директорів Aevex. – Це дрон-камікадзе, ефективний проти середньоброньованих наземних цілей».

Дрон може злітати вертикально і ширяти в повітрі протягом понад шести годин, шукаючи або відстежуючи ціль. Він має інфрачервоні сенсори та придатний для виконання нічних місій. Phoenix Ghost має набагато більшу тривалість баражування, ніж Switchblade, у якого тривалість польоту менше ніж година, – розповів Дептула.

Розробник Aevex поєднує три компанії, які раніше вже працювали в оборонному секторі США: Merlin Global Services, CSG Solutions та Special Operations Solutions. Прискорена розробка дронів є частиною ширших зусиль Пентагону із залучення невеликих компаній задля створення та придбання нових технологій за межами традиційної ієрархії закупівельних процедур в аерокосмічних концернів, які часто сповільнюють процес або ж взагалі придушують розвиток «проривних» технологій.

Phoenix Ghost розробили під перелік вимог, який дуже подібний до того, що Україна саме зараз потребує на Донбасі, стверджує речник Пентагону.

зброя війна дрони сша

Знак гривні
Знак гривні