Спроби інтегрувати РФ у економіку ЄС були помилкою, – ексглава МЗС Німеччини

Колишній міністр економіки та закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив, що "Північний потік-2" та спроби інтегрувати РФ у економіку ЄС були помилкою, передає DW

Було помилкою "не прислухатися до східних європейців, коли вони заперечували проти "Північного потоку-2", але також неправильно "покладати на Соціал-демократичну партію Німеччини та її політику розрядки одноосібну відповідальність за сильну енергетичну залежність Німеччини від російського природного газу", – сказав він.

Ексміністр заявив, що не лише німці сподівалися, що шляхом тісних торговельних відносин із Росією її можна інтегрувати до європейських інституцій.

"Східні європейці завжди називали це ілюзією – і вони мали рацію". Але звинувачувати лише соціал-демократів у залежності Німеччини від російських енергоносіїв – це не що інше, як шукати "цапа-відбувайла".

На думку Габріеля, частково відповідальність за стратегічну помилку несе консервативний блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС). Вони припустилися помилки в тому, що з 2005 року політику щодо РФ вершила канцлер Ангела Меркель, яка очолювала цю партію

Рішення продовжувати розширювати енергетичні відносини з Росією навіть після анексії нею Криму Зігмар Ґабріель пояснив тодішніми надіями на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України. Як зазначив колишній глава МЗС ФРН, "ймовірно, слід визнати, що переговори про припинення вогню у 2014 році були б дуже складними, якби одночасно було зупинено "Північний потік - 2".

війна санкції росія путін євросоюз

Знак гривні
Знак гривні