В оточенні Путіна зростає усвідомлення катастрофічної помилки повномасштабного вторгнення в Україну – Bloomberg

Майже через вісім тижнів після введення російських військ в Україну, коли військові втрати зростають, а Росія опинилася в безпрецедентній міжнародній ізоляції, невелика, але зростаюча кількість високопоставлених кремлівських інсайдерів ставлять під сумнів його рішення розпочати війну. Про це пише Bloomberg, посилаючись на десяток людей, безпосередньо знайомих із ситуацією, які говорили на умовах анонімності, побоюючись публічних коментарів.

Високопоставлені кремлівські інсайдери вважають, що вторгнення було катастрофічною помилкою, яка відкине Росію назад на багато років. Але поки що вони не бачать шансів на те, що російський президент змінить курс і не бачать перспектив того, що йому буде кинутий виклик усередині країни. За їхніми словами, Путін все більше покладається на дедалі вужче коло радників, що дотримуються жорсткої лінії, і відкидає спроби інших чиновників попередити його про величезні економічні та політичні втрати.

Звичайно, підтримка путінської війни залишається глибокою серед більшої частини російської еліти, багато інсайдерів публічно й приватно підтримують кремлівську версію про неминучість конфлікту із Заходом і про те, що економіка пристосується до масштабних санкцій, запроваджених США та їхніми союзниками. І громадська підтримка залишається сильною, оскільки початковий шок та руйнування від санкцій поступилися місцем свого роду сюрреалістичної стабільності в Росії.

Утім, дедалі більше високопоставлених інсайдерів приходять до переконання, що прагнення Путіна продовжувати вторгнення прирече Росію на роки ізоляції та посилення напруженості, внаслідок чого її економіка буде зруйнована, безпека підірвана, а глобальний вплив підірвано. Декілька бізнес-магнатів зробили завуальовані заяви, що ставлять під сумнів стратегію Кремля, але багато впливових гравців занадто налякані придушенням інакомислення, що посилюється, щоб висловити свої побоювання відкрито.

Скептики були здивовані швидкістю і широтою заходів у відповідь з боку США та їхніх союзників: санкції заморозили половину резервів центрального банку, що становлять 640 мільярдів доларів, іноземні компанії, що кинули десятиліття інвестицій, згорнули свою діяльність практично відразу, а також військовою підтримкою України, що постійно розширюється, допомагаючи ЗСУ стримувати наступ Росії.

За словами людей, знайомих із ситуацією, високопосадовці намагалися пояснити Путіну, що економічні наслідки санкцій будуть руйнівними. Путін відмахнувся від попереджень, заявивши їм, що хоча Росія заплатить величезну ціну, Захід не залишив йому іншого вибору, як розпочати війну. Публічно Путін каже, що "економічний бліцкриг" провалився, і економіка адаптуватиметься.

За словами інсайдерів, російський президент, як і раніше, упевнений, що громадськість стоїть за ним, а росіяни готові винести роки жертв заради його бачення національної величі. Путін сповнений рішучості продовжувати боротьбу, навіть якщо Кремлю довелося скоротити свої амбіції: від швидкого та масштабного захоплення більшої частини України до виснажливої ​​битви за Донбас на сході. Відповідно до цієї точки зору, якщо погодитися на менше, Росія виявиться безнадійно вразливою і слабкою перед загрозою з боку Заходу.

санкції путінізм російське вторгнення війна

Знак гривні
Знак гривні