Як правильно організувати розпад Росії. Запрошуємо до дискусії

Це важливе питання, і для збереження миру після українсько-російської війни його не можна залишати без уваги. Подискутуємо.

Коли Росія програє цю війну (не якщо, а коли), вона буде суттєво ослаблена. Ось тут буде необхідно довести справу до кінця. Сотні років історії показали, що на території від Москви до Петропавловська-Камчатського не може існувати нічого, окрім кривавої імперії з пригнобленими народами.

У минулому столітті Росія мала два шанси стати демократичною. Перший – після падіння царату в лютому 1917 року, другий – після розвалу Союзу. Але щоразу це закінчувалося встановленням ще більш людожерського режиму. Тож бачимо: демократична Росія – це оксюморон, конструкція неможлива у принципі. Вся історична логіка розростання, захоплення і колонізації нових територій та підкорення нових народів говорить про те, що при черговому підсиленні імперського центру Росія починає агресію проти сусідів.

Щоб розв'язати проблему рашизму, російські імперські еліти мають бути усунуті від влади, грошей та впливу, а народу слід пройти лікування від імперських комплексів. Імперію потрібно розділити на менші складові. В кожній з яких є шанс побудувати демократію.

Розвал СРСР був першим етапом цього процесу. Після війни з Україною, яку Росія програє, почнеться наступний етап.

Імперію потрібно розділити на менші складові. В кожній з яких є шанс побудувати демократію. Розвал СРСР був першим етапом цього процесу

Безумовно, ні ЄС, ні США не готові зараз навіть замислюватися про такий розпад. Вони цього відверто бояться. Однак вони також продемонстрували здатність швидко змінювати свою думку під впливом подій війни України та Росії.

Отже, варто серйозно поговорити й визначити план, як зробити, щоб цей розвал Росії відбувся за найбезпечнішим для всього світу сценарієм.

Найкращий варіант – це повернення всіх окупованих територій (від Калінінграда до Криму з Донбасом) тим країнам, яким вони належать, добровільна відмова Росії від ядерної зброї (можна буде навіть підписати новий Будапештський меморандум та запросити Україну як одного з гарантів), виплата репарацій Москвою, розділення Росії на менші країни за національною ознакою і створення на місцях демократій в обмін на план поступової інтеграції цих нових країн у цивілізований, демократичний світ ("справжню Європу від Лісабона до Владивостока").

Одним із елементів цього плану має стати робота з національними елітами "республік", які зараз входять до складу Російської Федерації. Їх потрібно буде готувати до отримання влади й до створення – після перехідного періоду – демократій на місці московського авторитаризму.

Ми ніколи не побачимо вільної та демократичної Росії, що керується з Москви (або іншого центра). Однак у нас є шанс стати свідками появи вільних, незалежних від центру (який наразі привласнює більшість ресурсів), заможних і демократичних Сибірської федерації, Еділь-Уралу, Воронезької народної республіки, Башкирії та Калмикії, республіки Саха та інших. Хто знає, може, серед них навіть буде демократична Московія?

Пропонуємо добірку ілюстративних карт, на які частини може розпастися Росія:

[1] Розпад Росії. Вікіпедія

[2] Остання війна останньої імперії

[3] Сценарії розпаду згідно з РАН

[4] Акунін: розпад Росії – неминучий

[5] Розпад Росії: аналітичний погляд

[6] Розпад Росії: де може "порватися" на початку*

[7] Розпад Росії: не катастрофа, а благо

росія карти розпад

Знак гривні
Знак гривні