Програма, яка допомогла перемогти Гітлера, знову на часі. Сенат США схвалив закон про ленд-ліз

Сенат США підтримав законопроєкт, яким відроджується програма ленд-ліз. Закон дозволить президенту США Джо Байдену оперативніше і без зайвої бюрократичної тяганини відправляти зброю та інше постачання в Україну. Про це пише Politico.

Видання зазначає: "Сенатори швидко підтримали пропозицію, відому як ленд-ліз, оскільки українські військові довели, що можуть дати відсіч російським військам, які обстрілюють українські міста з кінця лютого".

Законопроєкт був схвалений на тлі закликів українського президента Зеленського терміново збільшити постачання зброї в Україну та на тлі оприлюднених фактів звірств росіян у Бучі та інших передмістях Києва.

Лідер більшості Сенату США Чак Шумер назвав масові вбивства "чистим злом", додавши, що російські війська здійснюють геноцид в Україні.

"Коли ми безглуздо вбиваємо безневинних цивільних через те, ким вони є, чи то їхня релігія, раса чи національність, це – геноцид, і в цьому винен пан Путін", – сказав Шумер.

Американські законодавці вдалися до екстраординарної тактики, яка востаннє використовувалася під час Другої світової.

За законопроєкт тепер має проголосувати Палата представників.

Програма ленд-лізу була створена під час Другої світової війни та дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод: передавали техніку, продовольство, медичне обладнання та ліки, стратегічну сировину включно з нафтопродуктами. Концепція цієї програми давала президенту США повноваження допомагати будь-якій країні, чия оборона визнавалася життєво важливою для її країни.

війна росія україна допомога зброя

Знак гривні
Знак гривні