Битву за Київ, схоже, закінчено: щоб відновити наступ на цьому напрямку, треба зібрати нову армію

Виглядає, що перша битва за Київ насправді вже закінчилась. І це знаменна подія. Щоб відновити повноцінний наступ – ми не говоримо про авіаційні бомбардування – потрібно привести до столиці цілком нову армію. Про це у своєму мікроблозі в Twitter пише професор і головний редактор журналу «Війна в історії» Філіпс О’Браєн. «Тексти» наводять головне цього треду.

Якщо росіяни відступають від Києва (а виглядає, що саме так воно і є), повернутися на ці позиції без загальної мобілізації буде вкрай важко. Ймовірно, вони перекинуть усі боєздатні сили, що залишилися, аби спробувати консолідувати їх на Донбасі та на Сході. Це також означає, що Росія відмовляється від свого плану щодо Одеси, якщо не станеться щось визначне.

Концентрація на Донбасі означає одну фундаментальну річ – ця війна буде закінчена переговорами, а український уряд уже зараз у дуже сильній договірній позиції. Росія не може диктувати свої умови.

Якщо Росія спробує просто незаконно утриматися на вже захоплених територіях, Україна може продовжити війну. А що тоді робитиме Росія? Які свіжі сили вона готова буде спалити, намагаючись взяти та утримати Донбас? Україна ж при цьому буде дуже добре озброєна і в хорошому стані бойового духу.

Росіяни уже напевне стикнулися з організованим опором на своїх окупованих територіях. І зрозуміли, що це дуже неприємно. Чого вони не можуть зробити (хіба що вони набагато витриваліші, ніж здаються), так це якось підготувати велику армію і повернутися до Києва. Отже, Перша битва за Київ виглядає останньою, і це українська перемога, яка вказує на те, чому Україна зараз має такі сильні позиції.

Дехто каже, що не довіряє росіянам, і [цей відступ від Києва зараз] це для того, щоб війська мали змогу відпочити, перегрупуватися тощо. Все це правда. Я також не довіряю Путіну, але я дивлюся на те, як росіяни в реальному часі забирають свої батальйонно-тактичні групи з-під Києва.

Я думаю, що люди, можливо, недооцінюють складність операцій (як вони це робили до війни, коли очікували, що росіяни дійдуть до Києва за декілька днів). Але сьогодні російська армія навколо Києва виглядає виснаженою. І це не той випадок, коли вам просто треба «трохи перепочити», щоб потім пробиватися назад.

Схоже, що найбоєздатніші формування росіян будуть відправлені на Донбас. Тож аби повернутися до Києва – одного з найбільш сильно і добре захищених міст на землі – потрібна абсолютно нова армія.

1.jpg

Один з нічних обстрілів Києва

Війна дійсно дуже важка. Тож не робімо таких же поспішних висновків щодо спроможності росіян [ефективно і переможно] битися в такій війні, як ми робили на її початку.

Останнє, що б хотіли зробити зараз українці – це припинити вогонь у бік росіян, щоб ті відступили від Києва. Росіяни все ще атакують на півдні та сході, а також [по всій Україні] за допомогою ракет. Тож не потрібно давати їм припинення вогню в тому місці, де вони цього хочуть.

Є деякі візуальні ознаки відведення військ з Київського фронту. Якщо танки заїжджають на бортові вагони, то очевидно, їдуть в інший район. Це не «відпочинок, аби повернутися до Києва».

Це підтверджують і чиновники Пентагону: «Росія не відступає від Києва, а переміщує сили, щоб воювати десь в іншому місці (Донбас?)». Можливо, так, але потрібен час, щоб перемістити всю важку техніку, і цим військам доведеться відпочити

стратегія київ війна Припинення вогню Відступ росіян

Знак гривні
Знак гривні