Дрони-камікадзе. Нова допомога від США

США вирішили надати Україні бойові безпілотники. За інформацією впливових американських ЗМІ, йдеться про дрони-камікадзе Switchblade керовані ракети, які самонаводяться та можуть вражати ворожі цілі з відстані в десятки кілометрів, передає Українська служба BBC.

Як повідомляють телеканали CNN, NBC та видання Politico, йдеться про баражуючі боєприпаси Switchblade 300 та Switchblade 600, відомі також як дрони-камікадзе. Вони призначені для ураження як бронетехніки, так і піхоти. Досі США постачали цю високотехнологічну зброю лише Великій Британії. У порівнянні з іншими безпілотниками вони дуже дешеві, а через малі габарити, високу швидкість і безшумний політ практично невразливі.

За інформацією NBC News, рішення про постачання цієї високотехнологічної військової розробки обговорювали в американських вищих колах до останнього. Поки невідомо, який саме різновид безпілотників нададуть Україні. Не виключено, що обидва.

Switchblade 300 це роботизовані розумні бомби, які мають двигун, камери, системи наведення та боєголовку. Їх можна запрограмувати на самостійну атаку об'єктів, які перебувають за багато кілометрів, вони можуть баражувати навколо цілей, поки не настане слушний момент для удару.

Switchblade 600 розроблений як одноразовий БПЛА та призначений для озброєння невеликих піхотних підрозділів. Він компактний 610 мм завдовжки, важить разом із чохлом для перенесення та пусковою установкою лише 2,7 кг, його легко може нести в рюкзаку один солдат.

У спорядженому стані Switchblade перебуває всередині мортири, після запуску в нього розкладаються крила, і він перетворюється на маленьку крилату ракету. Ним можна керувати на відстані до 10 км, у повітрі він може перебувати до 10 хвилин. Для розвідки він непридатний, але віддалені цілі легку бронетехніку та живу силу вражає дуже ефективно. Деякі моделі Switchblade модифікують, щоб мати змогу атакувати і ворожі безпілотники.

Switchblade використовує кольорову камеру та GPS для ідентифікації, відстеження та ураження цілей, але його можна і заздалегідь запрограмувати на атаку об'єкта за координатами. Його бойова частина має заряд вибухівки, еквівалентний ручній гранаті. Заряд здатний детонувати як при потраплянні у ціль, так і в повітрі. Після запуску повернути дрон вже не можна, але при необхідності оператор може скасувати атаку та перенацілити Switchblade.

Апарат рухається завдяки електричному двигуну, летить безшумно, а враховуючи ще й невеликі розміри та високу швидкість близько 160 км/год у момент атаки його вкрай складно виявити, а тим більше - збити.

Switchblade 600 є помітно важчим, ніж Switchblade 300 важить 23 кг, але його теж можна переносити вручну, а час встановлення складає 10 хвилин.

За даними компанії-виробника, Switchblade 600 може атакувати цілі на відстані до 40 км і перебувати в повітрі протягом 40 хвилин. Швидкість атаки в нього вища, ніж у попередника 185 км/год. Його бойова частина використовується для знищення бронетехніки.

Система управління зроблена на базі планшета з сенсорним екраном. Вона може керувати польотом вручну або автономно, використовує зашифровані канали передачі даних, обладнана модулем GPS із селективною доступністю та захистом від електронного перехоплення.

Розроблено ще одну версію Switchblade 600 шестизарядну, призначену для встановлення на автоплатформу або великий безпілотник.

Точну вартість Switchblade 600 не називають, але відомо, що вона є меншою, ніж у протитанкових ракет типу Javelin, які США вже постачають Україні.

Поряд із повідомленнями про високу ефективність Switchblade, відкритої інформації про них дуже мало.

Невідомо, скільки таких комплексів є на складах у США, як швидко AeroVironment зможе виробляти нові та скільки часу знадобиться українським військовим, щоб навчитися використовувати цю зброю.

війна агресія дрони сша безпілотники

Знак гривні
Знак гривні