Для тих, хто вагається – їхати чи не їхати за кордон (ПОГЛЯД)

Політична аналітикиня фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна відповідає на питання, чи слід зараз негайно залишати країну та їхати за кордон.

" До тих, хто у відносній безпеці і роздумує їхати/не їхати закордон, зокрема, до Польщі:

Ніякої шаленої допомоги, безкоштовних квартир ніде немає. На перші кілька діб вас хтось прихистить, або буде койка в спортзалі. Далі – якщо пощастить, то місцеві дадуть/волонтери знайдуть кімнату. Якась польська сім’я візьме до себе. І то з цим складно! І не чекайте, що вам на вибір дадуть «хороми». Так, комусь пощастило ще більше: хтось десь квартиру віддає, але це окремі випадки, будь ласка, зрозумійте це.

Але там можуть наймати людей різними схемами, і ваш дохід не обов’язково буде навіть таким. Особливо без знання польської чи англійської мови. Голодувати ви не будете, але все це буде дуже непросто. Варшава дорога. Краків – аналогічно. Люблін – теж.

Їдьте у невеликі міста – причому це стосується будь-якої країни. Столиці всюди істотно дорожчі за провінцію, але німецька, голландська і польська провінція – це не Горлівка. Тут всюди охайно, затишно, більше шансів знайти хороше житло за невеликі гроші і легко влаштувати дитину в садок чи школу".

кордон біженці війна еміграція

Знак гривні
Знак гривні