Фортеця Путіна руйнується

Хаос на російських ринках свідчить про неможливість економічної «самостійності»

Після вторгнення росії в Україну почалася економічна війна. Про це пише The Economist.

Захід запровадив безпрецедентні санкції. Інвестори кидають російські активи так швидко, як тільки можуть. Рубль вже втратив одну третину своєї вартості. Незабаром уряд може оголосити дефолт. Консалтингова компанія Capital Economics очікує, що російська інфляція незабаром досягне 15%, а ВВП цього року впаде на 5%. Це перші наслідки війни росії проти України.

Як зазначили Фіона Хілл і Кліффорд Гедді в книзі «Містер Путін: Оперативник у Кремлі», опублікованій у 2015 році, російський президент давно бажав, щоб його країна могла бути самозабезпеченою. Однак з 2014 року ця ідеологія набула розмаху, і Путін відчайдушно намагається забезпечити, щоб Захід ніколи більше не міг здійснювати економічний контроль над його країною.

Але в стінах фортеці містяться діри. Росія має заплутаний ланцюжок поставок західних ідей і технологій. Близько 30% російського імпорту надходить із країн G7, що мало чим відрізняється від 2014 року. У деяких галузях, таких як виробництво мікросхем та комп’ютери, Росія залишається повністю залежною від американських деталей. Картки деяких санкційних російських банків більше не працюють з Apple Pay або Google Pay, що 28 лютого викликало хаос у московському метро, ​​оскільки люди не могли пройти через турнікети.

Труднощі Росії з часом лише посилюватимуться. Виключення з системи швидких фінансових переказів зашкодить торгівлі. Росії все ще потрібні долари, щоб оплатити третину свого імпорту, проблема, коли її раптом стало важче отримати. Навіть у його імпорті з Китаю, де було досягнуто прогресу в «дедоларизації», близько 60% транзакцій все ще здійснюються з використанням доларів.

Питання в тому, чи справді пана Путіна все це хвилює. Згідно з книгою Хілл і Гедді, основним принципом путінізму є виживання, де економічна війна розглядається як випробування сили. Біль - це суть. Росію чекає глибока рецесія. Але замість того, щоб змиритися, Путін може подвоїти свої спроби відрізати Росію від зовнішнього світу.

санкції російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні