Як доносити правду до росіян. Покрокова інструкція роботи в соцмережах і російських ЗМІ

Шукайте нейтральні групи і спільноти та постіть фото та відео з війни. Пишіть спокійно, без істерики.

Вступ

Десятиліття зомбувань новинами путінського режиму позбавили росіян навичок критичного мислення — вони ізолювались від родичів та міжнародних ЗМІ. Єдиний вихід подолати цей психологічний злочин — показувати фотографії і відео та особисто писати факти й власні історії. Згідно з рекомендаціями ЗСУ, забороняється публікувати переміщення військової техніки та її номери, фотографії української техніки та її розміщення. Повідомлення на кшталт “біля села N стоїть 20 українських танків, чекають на російські війська” — заборонені. Наразі є ймовірність блокування в Росії таких соціальних мереж, як Facebook, Instagram, Twitter. Аби якнайширше розгорнути протидію пропаганді, інформацію треба поширювати на російських сайтах. Виконуйте рекомендації нижче і допоможіть ЗСУ на цифровому фронті.

1.VPN

Через блокування росіянами доступу для українців до російських сайтів та соцмереж необхідно встановити сервіс для зміни IP-адреси — VPN. Найлегший спосіб - встановити безкоштовний із розширень браузера Chrome. Для цього у верхньому правому куті браузера натисніть на 3 точки та оберіть “Налаштування”, далі оберіть “Розширення”.

1.png

У верхньому лівому куті натисніть на 3 смужки й внизу оберіть “Відкрити Веб-магазин Chrome”. У пошуку наберіть VPN і завантажте розширення зі знайденого списку, наприклад Browsec, Touch VPN, ZenMate.

2.png

Натисніть кнопку Встановити (Add to Chrome). Ваші розширення будуть показані під піктограмою пазла у верхньому правому куті браузера. Оберіть там розширення вашого ВПН і увімкніть його. Після увімкнення ви можете обрати країну з доступних безкоштовно. Рекомендуємо європейські країни або Сінгапур, тому що деякі російські сайти можуть блокувати доступ із США або Великої Британії.

3.png

2. Як знаходити ресурси

2.1 Місцеві форуми у РФ.

Через запит Google знаходите російські місцеві сайти, форуми, новинні видання великих міст (Москва, Санкт-Петербург, Новосибірськ, Єкатеринбург), центрів республік (Уфа, Черкеськ, Йошкар-Ола, Петрозаводськ, Якутськ), обласних центрів.

Приклади:

- пошуковий запит: “городские сайты Москвы”, “форум Уфа”.

- лінки на форуми: Новосибірськ, Омск, Красноярськ.

- лінки на сайти місцевих каналів: Архангельськ, Самара, Челябинск, Тюмень, Пермь.

Для реєстрації облікових записів створюємо тимчасові пошти. Для цього в пошуку набираємо “Temp mail” та обираємо сайт із видачі. Наприклад:

- Temp mail – ваша адреса розташована вгорі, поштова скринька з кнопкою “Оновити” для отримання нових повідомлень – внизу.

- Mail.tm – адреса, вхідні повідомлення та кнопка “Оновити”, щоб отримати листи.

4.png

Реєструємо акаунт на тимчасовій пошті. Перевіряємо VPN, якщо відключено – включаємо. На кожну пошту можна зареєструвати кілька облікових записів на різних форумах. Знаходимо найбільш обговорювані теми та починаємо публікувати інформацію.

2.2 Соцмережі

РФ обмежує чи забороняє роботу міжнародних соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Linkedin на території своєї країні. Також багато росіян наразі не довіряють “західним” мережам. Тому для поширення інформації варто використовувати російські соціальні мережі Одноклассники, Вконтакте.

Залишайте коментарі під публікаціями у соціальних мережах:

- пропагандистів: Киселев, Соловьев, Скабеева, Столярова, Петр Толстой;

- публічних осіб, що підтримують політику Путіна: Басков, Канделаки, Михалков, Певцов;

- акаунтів російських каналів: LifeNews, Russia Today, Комсомольська правда, Росія-24, РИА Новости.

У коментарях поширюйте інформацію, фото та відео. Якщо у коментар не вдається додати фото або відео як файл, вказуйте посилання на них.

В Одноклассники та Вконтакте не варто витрачати час на схиблені ворожі пости та групи, що агресивно налаштовані проти України, займаються пропагандою “русского мира”, “демилитаризации”, “денацификации”, “защиты населения Донбасса” тощо. Ваші коментарі відразу будуть видалятися, а ваші сторінки – блокуватися. Варто сконцентруватися на “пробудженні” звичайних росіян. Знаходьте групи за інтересами, наприклад:

- групи з новинами російських міст, місцевих навчальних закладів;

- церковні чи релігійні групи;

- групи пов’язані з мистецтвом (кіно, театри, артгалереї);

- місцеві групи для продажу чи придбання товарів.

5.png

Не забувайте також писати коментарі під відео у YouTube пропагандистів, публічних осіб, що підтримують політику Путіна. Ще один варіант поширення інформації – додати людей з РФ “у друзі” у соціальних мережах та відправляти їм приватні повідомлення.

3. Що писати?

Публікуйте фото пошкоджених міст, поранених мирних українських громадян, обстріли російською армією дитячих садків, пологових будинків, шкіл, зруйнованих житлових будинків, знищені ворожі танки. Все, що може викорінити з голів росіян ідеї, що в Україні усе населення націоналісти та бандерівці, а також що російські війська прийшли “нас спасать”.

Показуйте, що йде війна та гинуть мирні мешканці!

Згідно з рекомендаціями ЗСУ, не можна публікувати переміщення військової техніки та її номери, фотографії української техніки та її розміщення, повідомлення на кшталт “біля села N стоїть 20 українських танків, чекають на російські війська”.

Де брати зображення та відео?

Щогодини у ЗМІ та у Telegram-каналах з'являються нові фотографії та відео, які можна використовувати як актуальну протидію пропаганді. Приклади достовірних Телеграм-каналів: Nexta, Радіо Свобода, Бутусов Плюс (18+). Посилання на сховище з прикладами фотографій.

6.png

Мирное население не страдает?

Видео, где видно как российский танк переезжает машину мирного жителя https://www.youtube.com/shorts/z5WRRJfLauU

Чугуев! Какая мирная операция? Это настоящая война! https://www.tiktok.com/@blue_eyes__________ /video/7068179492220472582

Спростовуйте будь-які наклепи та неправдиві рашистські заяви! Разом до перемоги! Слава Україні!

самоорганзація війна інтернет спротив вконтакті однокласники кібервійська форуми

Знак гривні
Знак гривні