Україна має першу медаль на зимовій Олімпіаді-2022

Українець Олександр Абраменко став срібним призером у лижній акробатиці.

Олександр Абраменко в польоті, фото Національного олімпійського комітету України
Олександр Абраменко в польоті, фото Національного олімпійського комітету України

Абраменко розпочинав виступ другим, після американця Джастіна Шьонефельда. На суперфінал Абраменко заявив стрибок зі складністю 5.0.

Український фристайліст ледь не втратив рівновагу під час приземлення, і хоч втримався на ногах, йому знизили оцінку – до 116.60 балів.

Водночас суперники Абраменка Пірмін Вернер і Крістофер Лілліс також припустилися помилок.

Українець став срібним призером Олімпіади-2022. Золото здобув представник Китаю Ці Гуанпу.

Хто ризикує, той стає на подіум

За словами Енвера Аблаєва, тренера збірної України, це була шоста-сьома спроба Абраменка виконати саме цей стрибок. І раніше лише одного разу йому вдавалося приземлити його успішно.

"Це був десь шостий-сьомий раз [виконання цього стрибка]. Він став [на ноги] вдруге після потрійного сальто з п'ятьма гвинтами. Уперше – сьогодні, на тренуванні. У другому [в суперфіналі] не вистачило йому трохи за швидкістю, але він став, що дозволило йому завоювати медаль для нашої країни", – зазначив Аблаєв.

"Я дуже радий, що зробив все-таки цей стрибок п'ять гвинтів. Це дуже складний стрибок для мене, я його також зробив разів десять, напевно. Трішечки не вистачило охайності на приземленні, але дуже радий, що цього було достатньо, аби здобути срібну нагороду. І дуже радий цьому", – резюмував сам Абраменко.

Найтитулованіший зимовий олімпієць України

Тепер в активі Абраменка дві медалі Олімпійських ігор, він став найтитулованішим українцем на зимових іграх.

Це друга нагорода Абраменка на зимових Олімпіадах. У 2018 році спортсмен завоював золоту медаль у чоловічому фристайлі на зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані. Тоді інший представник Китаю, Цзя Цоньянь, отримав срібло.

Абраменко є єдиним спортсменом, що вигравав медалі для української команди на двох зимових Олімпіадах.

Експерти Gracenote прогнозували, що Україна не здобуде жодної медалі на Олімпіаді у Пекіні у 2022 році й закінчить виступи на Іграх за межами топ-20.

За матеріалами Суспільного й УП

олімпіада спорт україна краса

Знак гривні
Знак гривні