Прокремлівська дезінформація в Україні: п'ять основних меседжів

Україна залишається однією із головних цілей для дезінформаційних атак Кремля. Москва намагається повернути Україну в орбіту свого впливу та протидіє поглибленню співпраці Києва з НАТО, США та їхніми європейськими партнерами. Для цього кремлівська пропаганда формує з України образ ворога, агресора, що готує напад на Росію. Водночас російська дезінформаційна кампанія створює підґрунтя для можливого повномасштабного військового вторгнення в Україну.

Про це пише у своїй статті Марія Авдєєва, директорка з досліджень, Європейська експертна асоціація, експертка iSANS.

Основні меседжі цієї кампанії чітко простежуються у кремлівських медіа, які висвітлюють українську тематику – Україна.ру, Russia Today, Супутник. Мережі прокремлівських медіа та Telegram-каналів в Україні посилюють заданий інформаційний порядок денний та супроводжують його хибними оцінками та інтерпретаціями фактів. Це дає змогу хаотизувати інформаційний простір і водночас просувати версії подій, вигідні Кремлю.

Протягом четвертого кварталу 2021 року кремлівська дезінформація в Україні фокусувалася на просуванні наступних наративів:

Починаючи з кінця жовтня 2021 року знову гостро постала загроза масштабної концентрації російських військ на українських кордонах і можливого повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну. Наприкінці року ці кроки Кремля логічно підсумував ультиматум Путіна про гарантії нерозширення НАТО. Закономірно, що ці події, які загрожують системі світової безпеки, займали важливе місце у міжнародному порядку денному й щільно інформаційно супроводжувалися Кремлем. Для підкріплення наративів, вигідних Кремлю, використовувалися заяви російських топчиновників, включно з Володимиром Путіним, представників міністерств оборони та закордонних справ РФ, проксі Кремля, таких як Олександр Лукашенко, а також різних псевдоекспертів.

Поширюючи дезінформацію в Україні та щодо України, Кремль вирішував і кілька інших глобальних завдань. Серед них – посилення суперечностей між США та країнами ЄС, виправдання власної агресії недружньою політикою НАТО щодо Росії, закріплення сфери впливу РФ на пострадянському просторі.

Україна – маріонетка в руках США та НАТО, які готують її до війни з Росією та Білоруссю

Говорячи про українську військову загрозу, прокремлівські ЗМІ зображують Україну агресором, який готує силове розв'язання питання деокупації Донбасу та Криму та може напасти на Росію та Білорусь. Водночас кремлівські медіа звинувачують НАТО та США у мілітаризації та насиченні озброєнням периметра Росії та Білорусі, а також у створенні військового угруповання проти Москви. Цим додатково обґрунтовується основний наратив про військову загрозу з боку "колективного Заходу".

Дезінформація про створення НАТО військових баз в Україні використовувалася для демонстрації зростання загроз Росії. А ситуацію на Донбасі Russia Today, наприклад, назвала "головним тригером протистояння Росія – НАТО".

Паралельно поширювалися наративи про неспроможність України як незалежної держави та, взагалі, необхідність "закриття проєкту Україна". На тлі загрози військового вторгнення Росії для української аудиторії кремлівські медіа просували тези про те, що Україна перебуває під зовнішнім впливом і Захід використовує її у власних цілях.

Окремо тут виділяється кампанія, в якій Україну звинувачували у зриві Мінських домовленостей та закликали Захід змусити Україну виконувати Мінські угоди за російським сценарієм. Маніпулятивні сайти наголошували, що США мають "закликати" Україну до виконання "Мінська-2" так, як їх трактують у Кремлі, і "не перетворювати Україну на головне вогнище напруженості та нестабільності".

Називаючи Україну неспроможною державою, яку без жорсткого зовнішнього управління нібито неминуче чекає розпад, прокремлівські медіа просувають тези про потребу зняття санкцій і переваги для країн Заходу від співпраці з Росією.

Київ та його західні партнери готують провокації на Донбасі з використанням хімічних речовин

Кремль проводить окрему дезінформаційну кампанію для звинувачення України у підготовці провокацій із застосуванням хімічної зброї з метою втягнення Росії у повномасштабну війну. Ця тема стала логічним продовженням дезінформації про американські біолабораторії в Україні.

У матеріалі "Можливий сценарій війни. Коли і як Київ може атакувати Росію із застосуванням хімічної зброї" Украина.ру пише, що "загроза застосування хімічної зброї на Донбасі є цілком реальною, тому що є достовірні дані про наявність хімічних отруйних речовин". А в листопаді той самий ресурс писав про американські біолабораторії та можливе створення Україною біологічної зброї. У тій самій статті з посиланням на члена Ради з міжнародних відносин при президенті РФ ресурс стверджує, що "доки Україна хоч у якомусь вигляді існуватиме як незалежна суверенна держава, вона становитиме загрозу не тільки донбаським республікам, а й Росії".

РІА Новости слідом за дрібнішими Telegram-каналами поширює інформацію, що українські війська на підконтрольних Україні територіях мають влаштувати провокацію проти "республік Донбасу", застосувавши хімічну зброю щодо мирного населення, наприклад, у лікарні чи школі. Допомогти в цьому українським військовим, на думку російського міністра оборони Шойгу, мають не хто інші, як співробітники американських ПВК, які й доставлять в Україну цю хімічну зброю зі США.

Українські радикали загрожують Білорусі

Щоб продемонструвати загрози з боку України, Кремль використав і тезу про українські радикальні групи, які раніше неодноразово згадував Лукашенко. У нинішній інформаційній кампанії білоруський режим також був активно залучений. Так, білоруське МЗС звинуватило українську владу в мовчазному потуранні "масовій участі активістів білоруської екстремістської опозиції під символікою білоруських колабораціоністів і прислужників Третього Рейху в націоналістичному марші".

У статті "Пси війни. Що робити з нацистською Україною" Україна.ру пише, що "ультраправі є надзвичайно вагомим фактором політичного життя України, і з ними доводиться рахуватися навіть президентам". Загалом матеріал присвячений військовій агресії, що надходить з України, яка вичікує "відповідний момент для переходу в атаку" проти Росії.

Кремлівські пропагандисти вважають, що Київ не бажає мирного врегулювання на Сході України та хоче лише "підпорядкування регіону бандерівської ідеології у структурі антиРосії".

Прокремлівські медіа також традиційно інформаційно супроводжують внутрішню соціально-політичну ситуацію та проблеми з корупцією в Україні, проводячи кампанії з дискредитації української влади. Окремий акцент було зроблено на утиску в Україні прав російськомовних та русофобії, а також "героїзації нацизму".

США та ЄС зраджують Україну заради відносин із Росією

Ще одним наративом, який розповсюджували прокремлівські медіа, стала дезінформація про зраду інтересів України країнами Заходу, їхнє небажання підтримувати Київ у протистоянні з Росією. Для цього було використано активізацію переговорів між США та РФ, а також тиск Москви на Європу для запуску "Північного потоку-2".

Так, російсько-американські зустрічі подавалися як обговорення США та Росією долі України без її участі. У матеріалі "Чим запам'ятався 2021 рік на міжнародній арені" Україна.ру робить висновок, що "Україна нарешті зрозуміла, що Захід її кинув".

Україна.ру також пише, що Україна була потрібна США лише для того, щоб "тримати руку на енергетичному балансі Європи… Сім'я Байденів мала за це відповідати. Зараз через "Північний потік-2" вони домовилися із "зеленими" та німецьким бізнесом. У цьому сенсі вона [Україна] не потрібна”. І якщо США "кинули" Афганістан, то неодмінно кинуть й Україну, яка, на думку кремлівської Україна.ру, потрібна тільки для "протиборства кланів усередині Вашингтона".

Маніпулятивна стаття RT стверджує, що Захід сам підготував ґрунт для розвалу України ще у 2014 році, коли американські дипломати "підбадьорювали учасників протестів і навіть роздавали демонстрантам та співробітникам силових служб печиво та булочки". Також йдеться про те, що НАТО не має ні реальних військових можливостей, ні бажання захищати Україну.

Україні загрожує енергетична катастрофа

Через мережу прокремлівських медіа Україну залякують енергетичною катастрофою та економічним колапсом. Питання енергетичної катастрофи пов'язують із критичною залежністю від імпорту енергоносіїв, насамперед газу та вугілля. Українців залякували зростанням цін на газ, припиненням постачання газу на південь та схід України, а також загальним погіршенням економічної ситуації.

У матеріалі "Україна на межі. Паливна криза на порозі" Україна.ру пише, що "з такою катастрофічною ситуацією Україні не доводилося стикатися ще жодного разу за весь час незалежності. Українська промисловість впритул підійшла до порога, за яким на неї чекає повне розорення".

"Запуск "Північного потоку-2" за небажання Газпрому збільшувати обсяг газового транзиту через Україну, що фактично зводить до мінімуму роль укро-труби" відкрито названі News-front помстою Путіна за нібито "багаторічний шантаж", а насправді – бажання України отримати справедливі контрактні умови за транзит російського газу до Європи.

***

Кремлівська дезінформація в Україні традиційно супроводжує зовнішньополітичні кроки Росії та стала одним з інструментів, за допомогою якого Москва намагається досягти своїх цілей. Її відмінними рисами є хаотизація інформаційного порядку денного, множинні версії подій, звинувачення інших у тому, до чого сам Кремль має прямий стосунок: військова агресія, експорт корупції, невизнання суверенітету інших країн. Кремлівську пропаганду слід сприймати з точністю до навпаки, тоді це допоможе як ефективно протидіяти їй, так і передбачити наступні кроки путінської Росії.

білорусь луганщина пропаганда росія ескалація путін кремль аналітика донеччина

Знак гривні
Знак гривні