Китай накопичує їжу на роки вперед. Знає щось?

Китайці накопичують непропорційно величезні запаси їжі, щоб вистачило на роки. Аж так, що це викликає нестачу в інших місцях. Щось знають, напевне?

Про це пише Nikkei.

В останні роки Китай загрібає половину всіх світових запасів зерна – доходить не лише до того, що ціни у світі ростуть, а й до того, що в інших країнах їжі починає бракувати.

Ймовірно, Китай збільшує свої резерви так, щоб їх вистачило на роки вперед.

Зокрема, це може бути пов'язано з погіршенням відносин Китаю водночас зі США та з Австралією.

Нині країна з 20% населення Землі має понад половину всього світового зерна. Рівень запасів їжі нині на "історично найвищому рівні", каже голова Національної адміністрації стратегічних запасів Кін Ююн (Qin Yuyun).

Очікується, що в 2022 році Китай закупить 69% усього світового врожаю кукурудзи, 60% усього світового врожаю рису та 51% усього світового врожаю пшениці (прогнози Департаменту сільського господарства США).

Це проєкція зі зростання закупівель та імпорту їжі Китаєм за останні десять років: Піднебесна, вочевидь, посилює накопичення їжі.

Що стосується імпорту, то для різних продуктів він зріс від удвічі до вдванадцятеро – Китай скуповував харчі у "ворога", США, у згаданої вище Австралії, Бразилії та інших країн-експортерів аграрної продукції.

Більшість українського зерна також іде в Китай

Тим часом ціни на їжу по всьому світу ростуть. За даними ООН, у листопаді 2021 року індекс цін на їжу (підрахунки U.N. Food and Agriculture Organization) у світі загалом був аж на 30% вищим, ніж у листопаді 2020 року.

Детальніше англійською

їжа аграрії Китай майбутнє економіка

Знак гривні
Знак гривні