Київ. Де розташоване найближче до вас укриття (Інтерактивна карта)

КМДА створила мапу, де вказані адреси підземних укриттів. Нею зручно користуватися зі смартфона з увімкненою геолокацією. Але краще знати заздалегідь.

Приміщення укриттів можуть бути закритими, проте на сайті або на самому приміщенні обов’язкового має бути зазначений номер телефону людини чи установи, де зберігаються ключі.

У більшості сховищ Києва номер телефону зазначено на інтерактивній мапі.

Дискусія про те, чи готуватися нам до війни, не вщухає, але на ймовірній мапі вторгнення Київ позначено однією з точок військової інтервенції.

У разі початку бойових дій слід дізнатися про офіційний канал комунікації, де інформуватимуть про найважливіше та координуватимуть дії. Це важливо, щоб не допустити дезінформації та паніки.

Перебоїв з інтернетом у разі бойових дій не уникнути.

Через офіційні канали КМДА має інформувати мешканців про найважливіше. Наприклад, де брати питну воду, якщо її немає, де видаватимуть продукти, якщо їх не буде у магазинах.

Це відповідальність централізованих органів влади — центральних і місцевих. Проте у випадку України, мабуть, левову частину функцій, як завжди, візьмуть на себе волонтери.

У неспокійні часи дуже важливо мати при собі документи, адже їх можуть перевіряти на блок-постах, контрольно-пропускних пунктах тощо. Посвідчення особи важливо брати з собою щоразу, коли ви виходите з дому або спускаєтесь до бомбосховища.

Як у звичайному житті, так і в екстреному випадку кожна людина повинна вміти надати невідкладну допомогу. За статистикою, допомога, надана протягом перших чотирьох хвилин, збільшує шанси на порятунок на 30%.

Рішення про мобілізацію (загальну та часткову) приймає Верховна Рада. Вступити у ряди Міноборони за власним бажанням можна через Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати).

«Жоден із нас не народжений для війни. Але всі ми тут зараз». Ролик Збройних сил (ВІДЕО)

Найкраще, що можна зробити зараз, щоб не впасти у паніку в разі вторгнення — це пройти курс першої медичної допомоги, скласти «екстрену валізу», записатися волонтером до однієї з громадських чи благодійних організацій, які допомагають нашим військовим, або ж записатися до резерву чи територіальної бригади.

Також важливо з холодною головою поміркувати, як і куди ви зі своєю родиною зможете евакуюватись у разі бойових дій. Не панікувати та сподіватись на краще, але прагматично готуватися до гіршого заздалегідь, щоб воно не спіткало зненацька.

київ війна агресія ескалація росія

Знак гривні
Знак гривні