Росія нарощує війська на кордонах України, попри спроби США переконати Путіна в необхідності деескалації

Про це йдеться в матеріалі CNN.

Нарощування триває

Росія в останні дні продовжила нарощувати кількість військ на кордонах України, попри те, що президент США Джо Байден намагався переконати Путіна в необхідності деескалації.

В останні дні, за даними розвідки, кількість військових підрозділів на кордоні Росії з Україною натомість виросла. Росія також почала перелаштовувати комерційні авіаційні та залізничні системи для підтримки військових потреб.

Останні оцінки розвідки США: понад 50 "батальйонних тактичних груп" на кордоні й навколо і ще шість – у дорозі до кордону. Кожна з цих груп включає 900 осіб, вони диверсифіковані. Це самодостатні одиниці, що поєднують артилерію, танки й антитанкові підрозділи, розвідку й інженерні підрозділи. Саме такі групи відіграли ключову роль в агресії Росії проти України у 2014 році.

За оцінкою адміністрації Байдена, Путін досі не визначився, чи атакувати.

Росія, нагадаємо, вимагає, щоб НАТО гарантувала неприєднання України до Альянсу.

Байден натомість дав знати, що США не робитиме поступок Москві щодо майбутнього ані НАТО, ані України.

"Одна країна не може змушувати іншу змінити її кордони. Одна країна не може наказувати іншій змінювати її політику. Країни не можуть казати іншим країнам, із ким їм можна працювати", – заявив Байден Путіну під час відеоконференції, за словами високопосадовця Білого Дому, джерела CNN.

Те саме повторив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції. "Ми ніколи не поступимося правом кожної незалежної країни, як-от України, обирати власний шлях за принципом, що вирішувати, коли Україна готова приєднатися до Альянсу – справа самої України та тридцяти членів Альянсу".

Останні супутникові знімки від Maxar Technologies, надані CNN, показують, що Росія накопичила війська й обладнання на відстані лише 50 км від кордонів України.

Зокрема, збільшення помітні в Солоті (кордон із Харківщиною), у Воронежі й окупованому Криму.

Україна, на додачу до вже отриманих від західних союзників видів озброєння (зокрема, американських Javelin і катерів типу Island) намагається переконати США в наданні зенітно-ракетних комплексів Patriot, однак радник з національної безпеки США Джейк Саллівен заявляв, що США остерігаються, що Росія може сприйняти ці далекобійні системи як "провокацію" саме тоді, коли США, ЄС і НАТО всі разом намагаються змусити Москву до деескалації.

Однак досі Білий дім не виключив нічого, крім присутності американських бойових підрозділів в Україні.

"Ми намагаємося діяти через дипломатичні канали, готуючись також до всіх інших можливих варіантів", – заявив радник з національної безпеки Саллівен на пресконференції.

Детальніше на CNN (англійською)

агресія НАТО росія путін сша

Знак гривні
Знак гривні