У столиці знову наростає протистояння у боротьбі за екопарк "Осокорки"

Екологи та громада захищають цінні природні території в Дарницькому районі міста, раніше створені об’єкти природно-заповідного фонду, а також міжнародні угоди та конвенції, які можуть бути порушені Україною. Київська влада потурає забудовнику та свідомо йде на порушення закону, ігноруючи міську громаду та захисників довкілля.

Перед сесійним засіданням Київради 16 грудня питання екопарку «Осокорки» мала розглядала регламентна комісія (станом на момент публікації вона не відбулася, бо не було кворуму).

Проєкт рішення, який подали сім депутатів, передбачає, що Київрада припинить оскаржувати в судах наміри забудовників знищити екосистему південних Осокорків, озер Небреж і Мартишів.

Йдеться про 176 га екосистеми Києва та близько 230 млн грн, які забудовник так і не сплатив місту. Одна зі справ по одній зі спірних ділянок уже виграна юристами Київради у Верховному суді України. Решта чотири справи фактично ідентичні, тобто по них також має бути прийняте рішення на користь міської ради – громади Києва. Але ці справи можуть бути програні колишньому забудовнику – компанії-боржнику ТОВ «Контактбудсервіс». Адже деякі депутати хочуть змусити місто, за особистим підписом Віталія Кличка, відмовитися від претензій за величезний борг та віддати комунальну землю під забудову, одним махом знищивши цінні природні території, які перебувають під захистом 11 (!) міжнародних угод та конвенцій.

Справді, все вказує на те, що київська влада на чолі з Віталієм Кличком не хоче вигравати ці суди й не збирається повертати місту борги. Про ці свідомі правопорушення юристи ГО «Екопарк Осокорки» вже подали відповідні заяви до Офісу генпрокурора та ОПУ. Крім того, громадські організації та громада Дарниці, обурені новою спробою у незаконний спосіб віддати землю екопарку "Осокорки" на поталу забудовникам, провели 10 грудня мітинг під прокуратурою м. Києва.

Однак Віталій Кличко, який раніше не раз висловлювався на захист екопарку, тепер чітко дає зрозуміти, що його турбує лише початок будівництва посеред об’єктів природно-заповідного фонду.

І він, і секретар Київради на зустрічі з представниками Arkada Investors запевнили, що минулого тижня відбулася… помилка й у Київради не будо намірів порушувати меморандум. (Цей юридично сумнівний документ був підписаний КМДА з новим забудовником «Столиця Груп», який мав розв'язати проблеми обманутих інвесторів банку «Аркада» (ЖК "Аркади" добудує "Столиця Груп": підписали меморандум).

Мер Києва озвучив принципову пропозицію поставити на голосування на черговій сесії Київради проєкт рішення про погодження надання повноважень київському міському голові на підписання клопотань до суду про відмову від касаційних скарг, визнання позовів або укладення мирових угод по усіх п'ятьох судових справах стосовно 5 земельних ділянок ж/м «Осокорки центральні». Зауважимо, що помилкою очільник міста та його заступник називають перемогу юристів Київради по захисту інтересів громади у Верховному суді. Нині вони налаштовані виправити цю ситуацію, відкликаючи решту позовів.

Зазначимо, що на захист екопарку «Осокорки» зробили свої заяви багато відомих організацій, політиків та суспільних діячів.

Зокрема, рух ЧЕСНО у своїй заяві наголосив на тому, що проєкт рішення має високі корупційні ризики. Також ЧЕСНО нагадав, що голосування за подібні рішення є маркерним. Це означає, що за його результатами інформація потрапляє в базу «ПолітХаб» і депутати стають кандидатами на відкликання. Рух ЧЕСНО за підтримки громади столиці розмістить по місту білборди з результатами поіменного голосування і фото депутатів, які підтримали знищення екопарку.

Спеціалісти з Аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» також підготували свій висновок, в якому зазначили, що Київська міська рада не була стороною домовленостей та укладеного Меморандуму, а відтак жодних зобов'язань чи домовленостей на себе не брала, отже, не має їх виконувати. Понад те, станом на грудень 2021 року Київська міська рада позбавлена законної можливості щодо продовження дії цих договорів.

Також у Верховній Раді відбувся брифінг народного депутата Романа Грищука щодо ситуації по екопарку «Осокорки». Ось що він заявив: «16 грудня Київрада може проголосувати за тотальну забудову екопарку «Осокорки». Цю забудову відчують на собі всі кияни, не тільки жителі Лівого берега, оскільки зруйнується унікальний ландшафтний заказник, який до того ж входить у Смарагдову мережу, створення якої підтримують наші європейські партнери. Кияни виступають проти цієї забудови, тому що ми маємо залишити зелене місто нашим нащадкам. Якщо забудується екопарк «Осокорки», то Київ посяде чи не перше місце за якістю найгіршого повітря на планеті. Ми маємо зупинити цю забудову, і це можна зробити дуже просто: одним рішенням Київради!»

Підтримав екопарк «Осокорки» й «Марш за Київ», а це понад сорок (!) столичних ініціатив та громадських організацій, зокрема «Екологічна Альтернатива», Anomaly, «Народовладдя», Центр моніторингу влади, екопарк «Вирлиця», екопарк «Сирецький Яр», активісти Печерського району, «Друге життя», ГО «Микільська Слобідка» та інші. Громадські діячі та політики теж закликають не голосувати за проєкт рішення 08\231-4403\ПР від 07.12.21 депутатів Київради всіх фракцій, бо він суперечить інтересам киян. «Центр розвитку міст» також закликав депутатів Київради не зраджувати інтереси громади. Представники Центру заявили у своєму зверненні, що «… не можна вирішувати штучно створену проблему людей, які вклалися в сумнівне будівництво, знищенням того, що служить усім киянам і гостям міста, а саме – водоймами та природою».

Також про необхідність створення екопарку «Осокорки» та підтримку такого рішення вкотре заявили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук заявила, що відповідно до проведених досліджень ці території мають надзвичайно велике значення для перелітних птахів, яких тут нараховується понад 160 видів. З них 24 види перебувають під охороною відповідно до зобов’язань України, взятих у рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція), Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (Угода AEWA) та інших. А 14 видів внесені до Червоної книги України! Крім того, наявні та заплановані об’єкти природно-заповідного фонду створюють єдиний заповідний екопростір i є нерозривними складовими частинами унікальної екосистеми, що потребує збереження.

Нагадаємо, що у 2019 році на цих територіях було створено два об’єкти природно-заповідного фонду: ландшафтний заказник «Озеро Тягле» та ландшафтний заказник «Осокорківські луки».

будівництво київ природа екологія корупція

Знак гривні
Знак гривні