Маленька Литва кинула виклик Китаю, той шантажує великі компанії не мати з нею справи

Про це йдеться в екслюзивній статті Reuters:

Пекін шантажує транснаціональні компанії, щоб вони обірвали зв'язки з Литвою – або ж їх виженуть з ринку велетенського Китаю.

Це пов'язано з тим, що Литва дозволила відкрити у Вільнюсі представництво Тайваню, з яким Китай ворогує та на який зазіхає.

Керівна коаліція Литви, попри це, погодилася підтримати те, що в Литві називають "борців за свободу" в Тайвані, хоч це й загрожує відносинам із Китаєм.

Як відомо, Китай розглядає незалежний демократичний Тайвань як власну територію, через що багато країн відмовляються від зв'язків із Тайванем, обираючи більший китайський ринок.

Тайвань, попри це, має торгові та інші представництва в Європі – однак усі вони мають у назві місто Тайпей, а не країну Тайвань.

Натомість Литва вирішила прямо протиставити себе Китаю, попри те, що її економіка спрямована на експорт: у Литві виробляють все – від їжі до лазерів, яке потім транснаціональні компанії продають Китаю.

Тепер Пекін дає знати транснаціональним компаніям, що якщо вони користуватимуться постачанням із Литви, то не зможуть продавати на китайському ринку чи купувати будь-що в Китаї.

Литовська сторона не називає конкретні компанії, однак Литовська конфедерація промисловців підтвердила, що ці погрози компаніям звучать і тиск уже почався.

Литва звернулася до Європейської комісії, а також розглядає запровадження фонду для своїх компаній, які постраждають від дій Китаю.

Єврокомісія вже заявила, що ЄС виступає проти всіх форм політичного тиску на держави-члени ЄС і протистоятиме такому тиску консолідовано.

Тим часом китайська влада вже почала скорочувати торгівлю з Литвою адміністративними методами – зокрема, припинивши кредитні урядові гарантії на експорт з Китаю до Литви.

"Однак ми не прогнемося під цим тиском. Те, що ми вирішили зробити – називаючи Тайвань Тайванем – це справа Литви, а не Пекіна", – заявив Мантас Адоменас, віцеміністр з закордонних справ Литви.

конфлікт Китай бізнес литва тайвань

Знак гривні
Знак гривні