Частина депутатів від «Слуг» хочуть обмежити незалежність мовного омбудсмена

Депутати керівної партії «Слуга народу» розпочали атаку на Уповноваженого із захисту державної мови – ключову інституцію, завданням якої є контроль за виконанням закону про мову і захист мовних прав українців.

Про це йдеться у заяві громадянської спільноти «Мова об’єднує».

Депутати керівної партії «Слуга народу» розпочали атаку на Уповноваженого із захисту державної мови – ключову інституцію, завданням якої є контроль за виконанням закону про мову і захист мовних прав українців.

Ще в День української мови та писемності, 9 листопада, знаний українофоб Максим Бужанський оприлюднив провокаційне відеозвернення із закликом зняти Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя і змінити закон, який захищає Уповноваженого від можливості свавільного звільнення.

Закон про мову передбачає, що Уповноважений, хоча й призначається урядом, але здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб і не може бути звільнений без належних підстав. Але 22 листопада «слуги народу» зареєстрували законопроєкт №6336, співавторами якого разом з Бужанським стали одіозні члени президентської фракції Данило Гетманцев, Юлія Гришина, Євгеній Брагар, Галина Третьякова та інші – загалом 29 депутатів.

Цей законопроєкт вносить зміни в закони про мову і про Кабінет міністрів, дозволяючи уряду в будь-який момент знімати Уповноваженого за «незадовільний звіт» чи просто «за поданням прем’єр-міністра». Тобто інституцію, покликану контролювати виконання закону, зокрема посадовцями уряду та інших органів влади, «слуги народу» хочуть зробити цілковито залежною від цих самих посадовців.

Проходження законопроєкту в парламенті вже супроводжується безпрецедентними маніпуляціями.

По-перше, в Раді змінили головний комітет, який має його розглядати. Спочатку на сайті парламенту головним значився гуманітарний комітет, який спеціалізується на мовній політиці. Але тепер головним визначено комітет з організації державної влади, голова якого Андрій Клочко також є співавтором законопроєкту 6336. По-друге, проєкт хочуть розглянути на комітеті у форсованому темпі, вже 1 грудня, не чекаючи експертних висновків, на подання яких регламент дає три тижні.

Як свідчать дані соціологів, закон про мову підтримує абсолютна більшість українців (у тому числі 2/3 прихильників партії «Слуга народу»). Однак депутати партії Зеленського знову атакують важливі норми цього закону. Тобто, вочевидь, керуються іншими мотиваціями, які не мають нічого спільного з волею народу і національними інтересами України.

Спільнота «Мова об’єднує» розцінює дії депутатів президентської партії як акт підтримки російської гібридної агресії, допомогу ворогу в війні проти української мови як однієї з підвалин нашої національної єдності.

Перед загрозою масштабного наступу російських військ і в умовах наростання скандалу, пов’язаного зі звинуваченнями оточення президента в державній зраді, «слуги народу» провокують своїми діями протести проти нового наступу на мову.

Ми вимагаємо:

  1. Від фракції «Слуга народу» – публічно засудити законопроєкт 6336 і забезпечити його зняття з розгляду парламенту. У разі відсутності таких дій уся відповідальність за цей антиукраїнський законопроєкт лягає на керівництво партії та її фактичного лідера Володимира Зеленського.
  2. Від парламентського комітету з організації державної влади – відмовитися від намірів форсованого протягування проєкту 6336 1 грудня, розглянути його лише після отримання всіх експертних висновків і ухвалити рішення про недоцільність включення цього проєкту до порядку денного сесії.

Якщо ці кроки не будуть зроблені, ми змушені будемо закликати людей вийти з 1 грудня на протест на захист свого права на мову.

Принагідно закликаємо владу й особисто Володимира Зеленського відмовитися від намірів протягнути через парламент подальшу русифікацію телебачення і преси, про які нам добре відомо.

Дайте мові спокій. Не розколюйте країну. Сконцентруйте свої зусилля на посиленні її безпеки й обороноздатності.

законопроєкт скандал слуга народу мова

Знак гривні
Знак гривні