Вугілля критично мало. ТЕКСТИ отримали дані запасів на ТЕС/ТЕЦ станом на 11 листопада

Ситуація із накопиченням вугілля на складах теплоелектростанцій залишається критичною. Під найбільшою загрозою залишаються державні теплоелектростанції Центренерго — Зміївська, Вуглегірська та Трипільська. Водночас на станціях ДТЕК Ахметова також поки що не спостерігається жодної позитивної динаміки.

На графіку нижче ви можете побачити стан накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ за січень – початок листопада 2021 року (по 11 листопада включно) та за аналогічний період 2020 року.

У відкритому доступі на сайті Міненерго є дані за 2021 рік по 26 жовтня включно. З 27 жовтня Міненерго перестало публікувати інформацію щодо стану накопичення у форматі відкритих даних, замінивши їх графіками. Наприкінці жовтня ми направили до Міненерго запит із проханням надати дані, з яких ті графіки намальовано, проте спочатку отримали відписку, у якій було зазначено, що Міненерго не є розпорядником і треба звертатись до Укренерго.

Тривалі телефонні переговори не дали результату. Вже після публікації статті, де, зокрема, йшлося про проблеми із доступом до даних, на повторний наш запит від 11 листопада Міненерго таки надало нам інформацію про стан накопичення вугілля на ТЕС/ТЕЦ. Водночас публікація даних не сайті Міненерго не поновлена.

Нагадаємо, після окупації Росією Донбасу у 2014 році Україна стала залежною від імпорту вугілля. Найбільшим постачальником вугілля в Україну є РФ (62% імпорту за 2020 рік), ще 7,5% вугілля постачається з Казахстану і заходило в Україну транзитом через РФ. Тобто в цій сфері залежність полягає в тому, що постачання більшої частини вугілля залежить від Росії. Наприкінці жовтня РФ заборонила експорт вугілля в Україну і блокує транзит з Казахстану.

енергетика енергетична криза відкриті дані тес вугілля Міненерго дані

Знак гривні
Знак гривні