Початок дій, активна фаза, посилення. Алгоритм створення інформкампаній на прикладі мігрантів у Білорусі

Міграційна криза на кордоні ЄС, спричинена режимом Лукашенко, супроводжується сплеском дезінформації за лекалами Кремля.

Гібридна атака, організована білоруською державою з використанням заручників-мігрантів, містить не тільки використання цивільних для політичного тиску, а також і цілеспрямованих дезінформаційних атак на інші країни.

Про це пишуть аналітики DebunkEU.org.

Такі дезінформаційні атаки почалися ще з початку жовтня. Режим Лукашенка знову і знову перекладав на Польщу та Литву провину за ситуацію, яку сам свідомо створив, через дипустанови заманюючи мігрантів і обіцяючи їм подальше пересування до Євросоюзу.

Аналітики відстежили 2797 постів у групах, пов'язаних із міграцією, з онлайн-ЗМІ країн походження мігрантів та регіональних джерел. 872 із них виявилися дезінформацією, й 81% дезінформації було оприлюднено на ресурсах, пов'язаних із Кремлем чи білоруським режимом.

Ліворуч: початок дій 9 жовтня. Посередині: активна фаза 18 жовтня. Праворуч: посилення 19 жовтня.

e0954e_731036c199344cafa1d1aa1c2a0bb0ad_mv2.webp

Ще 18 жовтня Лукашенко створив дезінформацію про те, що Польща та Литва нібито здійснюють спецоперацію з переправлення мігрантів на захід до Німеччини та Франції, "масовано й цинічно порушуючи права людини".

Це твердження перепублікував увесь апарат пов'язаних із режимом ЗМІ Білорусі (27 статей на одну тему за один день).

Лукашенко, кажуть аналітики, використовує методички Кремля: намагатися перевести увагу з внутрішніх проблем на зовнішні, створюючи міфічного ворога, що загрожує існуванню Білорусі.

Внутрішні ж протести можна зробити результатом дій "зовнішніх спецслужб", проігнорувавши той факт, що від 65 до 85 відсотків білорусів прагнуть реформ.

2.webp

Ще один приклад дезінформаційної атаки – з 26 по 29 жовтня, в кілька стадій.

Лукашенко заявив, що сусідні країни "навіть висунули танки Леопард до наших кордонів і можуть почати маленьку війну".

Використовувалися маріонеткові псевдоексперти.

Насправді йшлося про те, що Польща передислокувала людей саме у зв'язку з міграційною кризою, яку посилює режим Лукашенка.

Слова Лукашенка про те, що Білорусь разом із Росією мають жорстко реагувати на "нарощування сил на кордонах Союзної Держави", підхопили прокремлівські ЗМІ (37 статей за один день).

Обидві кампанії застосовували також відео з якимись словами від мігрантів, котрі звинувачують прикордонників ЄС у різних порушеннях.

Ці відео використовували як на Facebook, так і в прокремлівських ЗМІ, як-от gazeta.ru чи російське державне ТАСС, РІА Новості, "Спутнік" тощо.

Якщо на початку жовтня третина статей була арабською, то від другої половини жовтня понад 50% становили вже статті російською – тобто цільова аудиторія змінилася з мігрантів на внутрішню аудиторію Білорусі й Росії.

Серед контенту саме російською мовою було найбільше дезінформації, понад половина всіх статей – фейки або маніпулятивна хибна інформація (misleading information).

Докладніше англійською

Знак гривні
Знак гривні