Зараз: найбільша спроба силового вторгнення. Білорусь звезла біженців з Іраку та Сирії під кордон Польщі (ВІДЕО)

Вранці 8 листопада біля прикордонного пункту пропуску «Брузги-Кузня» на білорусько-польському кордоні зібралися сотні мігрантів з сумками та дітьми.

За даними ЗМІ, це біженці з Іраку та Сирії. У Польщі подію вже назвали «найбільшою спробою силового проникнення», — пише Громадське.

Так, на відео у соцмережах видно, як сотні людей ідуть узбіччям дороги та стоять на кордоні. Поряд з ними — озброєні силовики в камуфляжі.

Спроба силового вторгнення

Міністр-координатор спецслужб Польщі Станіслав Жарін заявив, що «почалася найбільша спроба силового вторгнення до Польщі».

«У Білорусі, неподалік кордону з Польщею, зібралася велика група мігрантів. Вони тільки-но рушили до кордону з Республікою Польща. Вони масово намагатимуться в'їхати до Польщі», — каже міністр.

Міністр внутрішніх справ Польщі Мацей Васік зазначив, що з польської сторони кордону наразі чергують поліція, військові та прикордонники. Кордон охороняє польська прикордонна служба (16 тисяч людей), а допомагають їй 1 300 службовців з агентства Frontex (агентство Євросоюзу з безпеки зовнішніх кордонів) та 10 тисяч солдатів і поліцейських.

Влада Польщі 8 листопада проводить термінову зустріч антикризової команди за участю прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, міністра внутрішніх справ Маріуша Камінського, міністра оборони Маріуша Блащака та представників спецслужб.

«Ми реагуємо відповідно до розвитку ситуації. Я переконаний, що білоруська влада домагається конфлікту, що призведе до жертв щонайменше на одній зі сторін. Ми не розуміємо, що відбувається з того боку кордону», — сказав заступник глави МЗС Польщі Петро Важик.

Водночас білоруські прикордонники інформацію про «велику групу» біженців на кордоні підтверджують, але звинувачують у всьому польську сторону.

«На подібний крок розпачу біженців спонукали байдужість та нелюдське ставлення польської влади. Білоруська сторона вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування каналів міжнародних повідомлень, а також безпеки людей, що рухаються дорогою», — кажуть у Білорусі.

Нагадаємо, 5 листопада Міністерство національної оборони Польщі заявило про чергові провокації білоруських прикордонників. Їх звинуватили в охороні мігрантів, які намагалися проникнути на територію Польщі. У Білорусі відповіли, що це поляки хотіли витіснити групу біженців до кордону.

Проблеми на кордоні

Низка країн ЄС страждає внаслідок потоків мігрантів через Білорусь. Олександр Лукашенко ще наприкінці травня 2021 року у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну до Литви. Але ситуація загострилася з початку липня.

Уряд Литви оголосив про запровадження режиму надзвичайної ситуації через різке зростання кількості нелегальних мігрантів. А пізніше литовська влада також оголосила про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю.

Згодом ситуація загострилася і в Польщі. На початку вересня польська влада вирішила запровадити у прикордонних регіонах надзвичайний стан. Проте наплив нелегальних мігрантів це не зупинило. 

У жовтні польський парламент дозволив висилати нелегальних мігрантів, які незаконно перетинають кордон, а також вирішив побудувати на кордоні з Білоруссю паркан за 1,5 мільярда злотих (350 мільйонів доларів).

мігранти білорусь польща

Знак гривні
Знак гривні