Інфляція у США рекордна за третину століття. Це ціна відновлення після пандемії

Люди вимушено заощаджували півтора року, до того ж багато хто (на відміну від України) отримував допомогу від уряду США. Нині люди мають гроші, попит на різні товари випереджає пропозицію.

Про це ми вже кілька разів писали, Wall Street Journal розбирається далі:

Фото: BRIDGET BENNETT/BLOOMBERG
Фото: BRIDGET BENNETT/BLOOMBERG

Інфляція

У жовтні 2021 року інфляція у Сполучених Штатах оновила рекорд за 31 рік: ціни виросли в середньому на 6.2% проти жовтня 2020 року. Це найшвидший приріст з 1990-го – але що важливіше, це п'ятий місяць поспіль, коли інфляція становить понад 5%.

Ціни виросли в жовтні на 0.9% проти вересня, у вересні виросли на 0.4% проти серпня тощо.

im-431980.jpg

Ми вже писали про "пляшкові горлечка" в постачанні. Фото KYLE GRILLOT/BLOOMBERG NEWS

Підвищення стосується всього – від нових і вживаних авто, бензину й електрики до меблів, орендної платні, медичної допомоги тощо. Виросли ціни як на їжу в супермаркетах, так і на їжу в кафе. Впали – тільки на алкоголь.

Причини

Інфляція пов'язана зі швидшим економічним відновленням, ніж очікувалось – але водночас нерівним.

За попередні півтора року уряд виділив трильйони доларів "економічних стимулів" як для людей, так і для бізнесів.

Накопичення грошей спричинило небачений попит, який не можливо цілковито задовольнити – а це, за одним з базових економічних законів, спричинило зростання цін.

Наслідки

Зростання інфляції ускладнює стратегію Федерального резерву США щодо полегшення видачі грошей.

Вона також стала одним із важливих політичних чинників, які впливають на порядок денний адміністрації Байдена.

Демократи планують витратити 2 трильйони доларів на соціальні витрати – догляд за дітьми, безплатні ясла, податковий кредит для молодих батьків, субсидії на виписані лікарями ліки. Республіканці заявляють, що це може спричинити подальшу інфляцію.

Найбільше ціни ростуть на Півдні – там, де найшвидше відкрилися після пандемії. На Заході ціни ростуть повільніше.

"Кількість грошей, які я зараз витрачаю, аж викликає нервовий сміх"

im-431987.jpg

Люди мають удосталь грошей. Витрати на сферу послуг, зокрема, різко виросли. Фото: THALIA JUAREZ FOR THE WALL STREET JOURNAL

Лора Роснер-Вербертон, провідна економістка компанії MacroPolicy Perspectives, очікує, що інфляція триватиме ще принаймні пів року.

"Думаю, ми заходимо в нову фазу, коли інфляція стосується більшої кількості речей і все стане трохи інтенсивнішим. Частину цього процесу відображає той факт, що пляшкові горлечка ланцюгів постачання будуть забиті під час сезону свят, коли купуються багато речей – і те, що економіка дуже сильна, тож попит великий".

Мешканка столиці Джордан Беррі каже, що вона відчуває підвищення цін. 21-річна студентка взяла перерву в коледжі на рік, щоб підробити бебісітеркою, репетиторкою й особистою куховаркою. Вона каже, що на неї впливають ціни на Uber до клієнтів і від них, а також вищі ціни в супермаркетах.

"Кількість грошей, які я зараз витрачаю, аж викликає нервовий сміх. Це таки трохи змушує мене нервувати", – сказала вона.

Вона каже, що зараз купує менше, але витрачає більше. Коли ж вона їде в Uber на кількагодинну роботу з догляду з дітьми більше, ніж на шість кілометрів (чотири милі) – робота перестає втрачати особливий сенс у плані заробітку.

Але водії Uber мають свій резон: ціни на пальне в жовтні 2021 року виросли на 50% проти жовтня 2020 року.

Ціни на нові автомобілі підстрибнули на 9.8% – це найбільший річний стрибок з 1975-го. Ціни на меблі злетіли догори найбільше з 1951 року. Ціни на шини та спортивне обладнання не росли так швидко з початку 1980-х. Швидкість зростання цін у ресторанах – найвища з 1982 року.

Незвично високий попит (через стимули уряду та дедалі кращу ситуацію на ринку роботи) є основним чинником, що штовхає інфляцію.

Витрати в останній чверті зросли лише на 1.6%, тоді як у попередній чверті року аж на 12% – але сповільнення цього зростання пов'язано лише з тим, що в країні починає відчуватися дефіцит товарів, особливо це стосується автомобілів та інших великих довготривалих споживчих товарів. Адже водночас зростання витрат на послуги не сповільнилося.

Вищі витрати для бізнесу, звісно, передаються на кінцевих споживачів. 60% власників малих бізнесів заявили, що збільшували ціни в попередні 90 днів. 80% водночас заявляли, що збільшили зарплатню співробітникам. За даними Oxford Economics, починає також відчуватися дефіцит робочої сили.

Вищі зарплати – вищі витрати – вищий попит – вищі ціни, які з'їдають вищі зарплати. Відомий цикл.

Але якщо долар падає – це впливає також і на решту світу, де стимулів від уряду не було й зарплати не росли.

Наприклад, на такі країни, як Україна. При цьому ставки по валютних депозитах в Україні близькі до нуля. Ось приклад ПриватБанку.

Знак гривні
Знак гривні