Нові-старі міністри: хто вони та чи мають «скелети у шафах»?

Верховна Рада України відправила у відставку п’ятьох міністрів конституційною більшістю голосів. Серед них: міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, міністр захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський, міністр оборони Андрій Таран, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський та перший віцепрем'єр і міністр економіки Олексій Любченко. Втім, довго міністерські посади вакантними не залишилися. Хто вони нові-старі міністри та які "скелети в шафі" приховують, дослідили аналітики YouControl за допомогою даних з відкритих джерел.

Першим після звільнення парламент проголосував за нового міністра оборони. Ним став ексміністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. Мінреінтеграції очолила Ірина Верещук. Міністром з питань стратегічних галузей промисловості став ексголова Держмитслужби Павло Рябікін. Заступниця голови Офісу президента Юлія Свириденко очолила Міністерство економіки та одночасно дістала посаду віцепрем'єра. Що вдалося з’ясувати про нових очільників міністерств та тимчасового виконувача обов’язків міністра захисту довкілля і природних ресурсів Руслана Стрільця?

Резніков Олексій - міністр оборони

Є відомим адвокатом в Україні та за її межами. Серед клієнтів Резнікова – Олександр Роднянський та Борис Фуксман, Савік Шустер, Володимир Гусинський, група DCH Олександра Ярославського, ФК "Металіст", ІА "ІМК", корпорація "Інтерпайп". Також він відомий як адвокат кандидата у президенти України Віктора Ющенка у Верховному суді України у справі про визнання виборів президента України недійсними (третій тур) спільно з Сергієм Власенком у 2004 році.

Колишній депутат Київської міської ради (6-7 скликання). У 2008 році обирався від блоку Миколи Катеринчука, у 2014-му – від партії УДАР Віталія Кличка. З квітня 2016 року по вересень 2018 року – заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). З листопада 2018 року поновив юридичну практику як партнер "Юридичної фірми "Астерс". Слід зазначити, що його дохід у зазначеній компанії у 2019 році становив понад 20 млн грн, у 2020-му – близько 10 млн грн.

З вересня 2019 р. — представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи.

4 березня 2020 р. — призначений на посаду віцепрем‘єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 1 листопада 2021 року подав у відставку.

Нині Олексій Резніков не є учасником жодної комерційної структури в Україні, проте є співвласником двох офшорних компаній, що зареєстровані на Британських Віргінських островах.

Юридична компанія Magisters, партнером якої був Резніков, наприкінці "нульових" стала майже юрфірмою Нафтогазу. Зазначається, що Magisters "практично монополізували юридичне обслуговування Нафтогазу без належних тендерних процедур". Саме "магістри" у 2009 році вели гучну газову справу Нафтогазу проти РосУкрЕнерго, яку програли".

Верещук Ірина Андріївна - віце-премєр, міністр окупованих територій

Входить до фракції "Слуга народу" Верховної Ради України (ВРУ). Раніше обіймала посаду міського голови Рави-Руської (Львівська область).

Чоловік – Михайло Кухаренко – за 2019 рік заробив 898 тис. грн. Він значиться у військовій частині Е6117. Ірина Верещук заробила 515 тис. грн. Основною статтею доходів Верещук була заробітна плата народного депутата.

Сестра Ірини Верещук Ольга Смик разом з чоловіком Ярославом є власниками ТОВ "РАВА-ЗЕМ СЕРВІС" (діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії). Ольга Смик власниця житлового будинку (102 кв.м – м. Рава-Руська), земельної ділянки (1.98 га – Львівська область), квартири у Львові (53,2 кв.м – спільно з Іриною Верещук). Ярослав Смик – власник житлового будинку (66.3 кв.м) та земельної ділянки (0.06 га) у м. Рава-Руська.

Верещук також була керівницею Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик. За даними ЗМІ, він фінансувався народними депутатами України від “Опозиційної платформи – За життя" (ОПЗЖ) Віктором Медведчуком та Тарасом Козаком. Очолювала його до 2019-го. Центр мав розробляти такі форми взаємодії між країнами Балтійсько-чорноморського регіону, які б запобігали конфліктам. Серед партнерів центру вказані колишні президенти України, Молдови, два російських політологічних центри.

Після 2015 року Верещук стала частою гостею телеканалів "112 Україна", "Newsone", "НАШ.МАКСІ-ТВ" Євгенія Мураєва і телеканалу "ZIK", після того як він змінив власника. "ZIK", "112 Україна" і "Newsone" належать нардепу Тарасу Козаку з ОПЗЖ, і, за даними ЗМІ, підконтрольні Віктору Медведчуку.

Свириденко Юлія - перша віцепрем'єр-міністерка — Міністерка економіки

У 2008-2015 роках працювала в приватному секторі. З 2015 року працювала на керівних посадах у Чернігівській обласній державній адміністрації: очолювала Департамент економічного розвитку, обіймала посаду першого заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації (головою Чернігівської ОДА в той період був Валерій Кулініч), з липня по грудень 2018 року виконувала обов’язки голови обласної державної адміністрації.

З березня по вересень 2019 року — директор ТОВ "Сідко Україна", що спеціалізується на виробництві кормів для диких птахів і займається переробленням органічної продукції. Співвласниками цієї компанії є Валерій Кулініч та чинний мер Чернігова, екснародний депутат України Владислав Атрошенко.

Владислав Атрошенко та Валерій Кулініч є бізнес-партнерами ще у декількох компаніях. А сам Атрошенко, за даними ЗМІ, фігурував у кримінальній справі щодо ухилення від сплати податків. 16 січня 2014-го голосував у складі фракції "Партії регіонів" за диктаторські закони, які обмежували свободу та Конституцію України. Пізніше надіслав заяву з проханням вважати, що він не голосував. Атрошенко та члени його родини є співвласниками низки компаній у Чернігівській області, що працюють у сфері страхування, нерухомості, будівництва, сільського господарства та виробництва електроенергії.

У вересні 2019 року призначена на посаду заступника міністра, а з липня 2020 року – першого заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Указом президента 22 грудня 2020 року призначена заступником керівника Офісу президента України.

Її чоловік Ігор Дерлеменко є співвласником ТОВ “ДКС-ГРУПП” та зареєстрований як ФОП.

Рябікін Павло - міністр з питань стратегічних галузей промисловості

Народний депутат Верховної Ради (ВР) III (2000-2002 рік), IV (2002-2005 рік) та VII (2012-2014 рік) скликань. Ексгендиректор ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (2017-2020), колишній заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Віталія Кличка (2014-2015), ексзаступник міністра транспорту та зв'язку (2005-2006).

У жовтні 2019 року НАЗК виявило у декларації Рябікіна за 2016 рік недостовірну інформацію. Голова аеропорту "Бориспіль" відзначив невірогідні відомості та забув вказати дані про корпоративні права й майно на загальну суму 10,6 мільйона гривень.

За каденції Павла Рябікіна на посаді директора ДП "Аеропорт "Бориспіль" опинився в центрі скандалу щодо непідписання договору із "лоукостером" Ryanair. Останній 10 липня 2017 року оголосив про скасування свого виходу на український ринок: нібито аеропорт "Бориспіль" порушив угоду, досягнуту в березні. Рябікін заявляв, що Ryanair висунув "Борисполю" вимоги щодо польотів до Києва, які не відповідають українському законодавству.

Коли Рябікін працював заступником міністра транспорту та зв'язку України, йому приписували ймовірну участь у низці корупційних схем. Наприклад, у контролі за видобутком піску у Євпаторії, а також організації протиправного бізнесу у Миколаївському порту.

26 лютого 2018 року із сюжету у програмі "Гроші" стало відомо, що за 30 км від Києва, у Лютежі Вишгородського району, розташована заміська садиба Віталія Кличка. Огороджена ділянка займає площу майже 10 га лісу і, порушуючи водний та земельний кодекси, покриває кілька соток прибережної зони. Маєток перебуває у суборенді у Василя Віталійовича Мельника, його повний тезка у 2014 році був головою Вишгородської райради. Орендує цю ділянку Василь Мельник у ТОВ "Вишгородсільбуд". Засновниками цього підприємства є ТОВ "Північна інвестиційна група" та ТОВ "Школа капітанів", власником останньої до червня 2017 року був ексзаступник голови КМДА Павло Рябікін.

Стрілець Руслан - міністр екології

З 2012 по 2014 рік був заступником начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області.

Згодом близько п'яти років очолював департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації.

У 2015-му балотувався до Дніпропетровської обласної ради за виборчим списком партії "Європейська солідарність", проте в Раду не потрапив.

У 2019-2020 рр. перейшов на роботу до Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

У липні 2020 року призначений заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Слід зауважити, що переважна більшість згадок про Руслана Стрільця у ЗМІ стосується його професіональної діяльності.

Згідно з аналізом даних у поданих Русланом Стрільцем декларацій за період 2015-2020 рр., основну частину доходу родини Стрілець 2015-2016 рр. становила заробітна плата заступника міністра, у 2017-му ще однією статтею доходу став дохід від підприємницької діяльності його дружини Ксенії. Трохи більш як 136 тис. грн.

У 2018-2019 рр. її дохід зріс – щороку вона отримувала понад 700 тис. грн, а у 2020 році він становив понад 950 тис. грн.

Слід зазначити, що Руслан Стрілець має в користуванні квартиру у м. Дніпро, яка належить Марині Стрілець (за даними ЗМІ, ймовірно, це його мати), також у 2015-2019 рр. він користувався автомобілем Nissan TEANA, який також належить Марині Стрілець. У 2020-му він отримав від неї подарунок у грошовій формі на суму понад 300 тис. грн. Водночас Марина Стрілець не є приватним підприємцем чи співвласником будь-якої компанії в Україні.

На цей час він користується автомобілем NISSAN MAXIMA, що належить його тещі – Тіщенко Ірині Олегівні.

уряд аналітика

Знак гривні
Знак гривні