Крутити головою, щоб генерувати Covid-сертифікат, більше не треба. Ми спробували

З перебоями, але працює. Уряд спростив для громадян процес долучення ковід-сертифіката до документів у "Дії", тепер для цього не потрібно крутити головою.

Для завантаження сертифіката про вакцинацію відтепер не потрібен електронний підпис, зокрема, і Дія.Підпис, який вимагав підтвердження особи за допомогою серії фото.

Саме цей процес часто видавав користувачам помилки, а жарти про біль у шиї після спроб підвантажити сертифікат вже стали мемами у мережі.

Один зі співробітників нашої редакції спробував
Один зі співробітників нашої редакції спробував

Перші кілька разів система видавала помилку, зокрема, портал "Дія" не знаходив сертифікат (при цьому автор давно має паперовий з поліклініки з мокрою печаткою – щоб його зробити, лікарка у своєму кабінеті так само шукала дані в системі й знайшла – а отже, автор знав, що дані в систему внесено правильно).

Після цього було не без вагань скачано мобільний застосунок "Дія". Все виявилося просто: оскільки вже є реєстрація на порталі, зареєструватись у додатку зайняло тридцять секунд. І додаток – справді без крутіння головою – за хвилин п'ять-сім зміг знайти те, чого не знайшов портал.

А після цього через годинку змилостивився також і портал:

Український IT-Бог любить  трійцю: з третьої спроби пішло. Скріншот відповідей портала в особистому кабінеті
Український IT-Бог любить трійцю: з третьої спроби пішло. Скріншот відповідей портала в особистому кабінеті

Як це працює?

Чиновники нарешті вирішили спростити життя українцям, і тепер електронний документ про вакцинацію проти ковіду в "Дії" буде з'являтися автоматично, якщо надати згоду кліком.

Створення сертифікату без підпису вже доступно в останньому оновленні застосунку, тож оновіть його. Відтепер українцям не потрібно мати е-підпис для того, щоб згенерувати COVID-сертифікат, як на порталі, так і у застосунку Дія – достатньо буде авторизації через BankID чи Mobile ID.

Для того, щоб отримати сертифікат у застосунку Дія, у вас має бути ID-картка чи біометричний закордонний паспорт. У іншому випадку, ви можете зробити це на порталі.

Як згенерувати сертифікат у застосунку: Необхідно авторизуватися, натиснути "Послуги" та обрати пункт "COVID-сертифікати" – "Отримати сертифікат".

Поставте галочку, щоб дати згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) у "Дію".

Як згенерувати сертифікат у порталі: Авторизуватися, знайти праворуч унизу пункт про сертифікат, і також надати всі необхідні згоди. На відміну від застосунку, має прийти сертифікат у формі "книжечки" файлом на електронну пошту.

Якщо не виходить – пробуйте і пробуйте! Схоже, українські IT-духи підкоряються тільки наполегливим.

щеплення сертифікат курйоз вакцинація IT

Знак гривні
Знак гривні