Китай у розпал енергетичної кризи лібералізує ціни на електрику

Україні також доведеться це робити, у нас схожа криза.

Китай повністю лібералізує ціни на електрику, яка виробляється спаленням вугілля - як промислові, так і комерційні користувачі купуватимуть енергію за ринковими цінами. Досі вони регулювались у ручному режимі. Реформа є останньою спробою подолати енергетичну кризу, яка призвела до браку електрики, внаслідок чого доводиться вимикати її за розкладом.

Ми про це вже писали:

У Китаї енергетична криза. Звісно, це вплине на цілий світ

Reuters
Reuters

Планувальники Китаю заявили, що контрольований державою ринок буде повністю лібералізовано з метою подолати кризу з електрикою, внаслідок якої в половині країни доводиться обмежувати постачання, що заважає економічному зростанню, - пише гонконзська South China Morning Post.

Користувачі будуть купувати електрику винятково за ринковими цінами, а схема прямих закупівель, яка штучно обмежували ціни, буде скасована.

Експерти з енергетики привітали ці заходи, які мають збільшити прозорість формування цін та зменшити труднощі компаній, які виробляють електроенергію з вугілля.

Ймовірно, це спричинить інфляцію, і місцева влада зможе надавати субсидії малим і середнім підприємствам, але це матиме обмежений ефект на ціни для кінцевих споживачів.

Детальніше (англійською)

енергетика ринок криза Китай

Знак гривні
Знак гривні