Не скільки ми їмо, а що саме: ожиріння залежить передусім не від переїдання, а від якості їжі
Дослідники зі США поставили під сумнів модель енергетичного балансу, згідно з якою збільшення ваги відбувається тому, що люди споживають більше калорій, ніж витрачають. Про це пише видання Science Daily з посиланням на роботу дослідників у The American Journal of Clinical Nutrition.
Автори дослідження зазначають, що модель енергетичного балансу має фундаментальні недоліки. Повідомляється, що є альтернативна модель – вуглеводно-інсулінова, яка краще пояснює причини ожиріння та збільшення ваги.
Фахівці наголосили, що завдяки вуглеводно-інсуліновій моделі можна ефективніше контролювати вагу в довгостроковому періоді.
Згідно з цією моделлю, переїдання не є головною причиною ожиріння.
Вчені зауважили, що теперішня епідемія ожиріння у Сполучених Штатах пов’язана із надмірним споживанням продуктів з високим глікемічним індексом — йдеться про їжу, яка викликає швидке зростання рівня глюкози в крові.
Власне, передусім це продукти з високим вмістом цукру.
Швидкі (прості) вуглеводи та оброблені продукти викликають гормональні реакції, які докорінно змінюють метаболізм, сприяють накопиченню жиру та викликають ожиріння.
Повідомляється, що ухвалення вуглеводно-інсулінової моделі замість моделі енергетичного балансу має радикальні наслідки для контролю ваги та лікування ожиріння.
Дослідники зазначили, що люди мають звернути увагу не на кількість їжі, а на те, які саме продукти вони їдять.
«Скорочення споживання швидких вуглеводів, які переважають у їжі в епоху низькожирових дієт, знижує основне прагнення накопичувати жир. У результаті люди можуть схуднути, не зазнаючи почуття голоду і боротьби», – сказав провідний автор дослідження, ендокринолог з дитячої лікарні Бостона, професор Гарвардської медичної школи доктор Девід Людвіг.
Вчені наголосили, що необхідно провести подальші дослідження для остаточної перевірки обох моделей.
Інше дослідження показало, що продукти з низьким глікемічним індексом допомагають навіть при діабеті.
Простими словами
Слід обмежувати споживання передусім продуктів із доданим цукром у будь-якому вигляді (від кока-коли та пепсі-коли до кави чи чаю з цукром), а також алкоголю. Натомість варто більше їсти звичайні крупи, овочі та фрукти.
Приклади продуктів із високим глікемічним індексом (які сприяють ожирінню):
Пиво – глікемічний індекс 110
Цукор – 84
Рис – 75
Хліб – 71