Новий локдаун, напевне, незабаром

Завдячувати варто штаму "Дельта", невакцинованим (зокрема, покупцям липових довідок), та людям, які "втомилися від масок".

Завантаженість лікарень (ліжка з киснем)
Завантаженість лікарень (ліжка з киснем)

На графіку видно, що з серпня відбувається збільшення завантаженості лікарень, яке у частині областей нещодавно суттєво пришвидшилося. Житомирська, Івано-Франківська, Харківська, Чернівецька області – попереду.

Динаміка зростання нових випадків захворювання
Динаміка зростання нових випадків захворювання

На цьому графіку видно, що останнім часом кількість захворювань зростає швидше, ніж під час попередньої хвилі (навіть із наявною у нас слабкою системою тестувань, що не здатна виявити всіх хворих).

За оцінкою авторитетного Лондонського центру гігієни та тропічних хвороб, поточна ситуація в Україні доволі погана: ефективне число відтворення R тримається на рівні 1.3 (зазвичай цей показник у попередні періоди зростання не перевищував 1.2), а час на подвоєння кількості випадків становить усього лише вісім днів. За такої динаміки, як зараз, лише за два тижні ми досягнемо пікового рівня попередньої хвилі (пунктирна лінія на малюнку), під час якої медична система працювала на межі спроможності (за кількістю лікарів, кисню та спеціально обладнаних ліжок). Тобто вже невдовзі варто очікувати нових історій про те, як людей не змогли врятувати через відсутність можливостей для медичної допомоги.

Однак цього разу є одна принципова відмінність. За даними МОЗ, понад 96% шпиталізованих за останні три місяці пацієнтів – невакциновані. Тому противникам вакцинації не варто скаржитися у разі, якщо система буде перевантажена і ризик смерті суттєво збільшиться, – це був їхній власний усвідомлений вибір. Шкода, що вони можуть потягнути за собою і тих людей, які хотіли б, але не можуть вакцинуватися або за віком, або через медичну заборону.

динаміка хвиля локдаун вакцинація covid-19

Знак гривні
Знак гривні