Білорусь імпортує картоплю. Та ще й з України

Білорусь, яка зазвичай експортує картоплю, цьогоріч через побоювання щодо браку імпортує її переважно з України. Цього року Білорусь вперше імпортує картоплю з інших країн тоді, коли прибирання урожаю ще триває, як зазначають аналітики платформи EastFruit й цитує Ліга.

Фото: Пресслужба самопроголошеного правителя Білорусі Олександра Лукашенка
Фото: Пресслужба самопроголошеного правителя Білорусі Олександра Лукашенка

Це досить незвичайне явище, оскільки Білорусь відома як великий експортер, а не імпортер картоплі.

Імпорт картоплі в 2021 році, та ще й під час збирання, став можливим завдяки високим цінам на неї. Цього тижня гуртові ціни на картоплю в Білорусі досягали $0,30 за кг і були вищими, ніж у всіх інших країнах регіону, крім Росії. У Молдові, наприклад, картопля продавалася вдвічі дешевше, в Україні – на 6–8 центів США за кг дешевше, а в Польщі на 11–13 центів США дешевше, ніж у Білорусі.

Крім того, картопля в Білорусі зараз продається в середньому на 70% дорожче, ніж зазвичай на цей період року. Зазвичай в середині вересня гуртові покупці в Білорусі платять за картоплю $0,15–0,19 за кг.

За словами аналітиків, головною причиною високих цін на картоплю є побоювання щодо обсягів її виробництва в 2021 році. Також картопляні поля в Білорусі відчули негативні наслідки посухи, яка призвела до зниження врожайності картоплі та її якості.

Найбільшим постачальником картоплі до Білорусі в перші 7 місяців 2021 року була Україна – 15 500 тонн клубнеплодів. Також Білорусь купувала картоплю в РФ, Азербайджані, Північній Македонії, Єгипті та Німеччині.

білорусь експорт аграрії україна курйоз імпорт

Знак гривні
Знак гривні