У Хмельницькому, Вінниці, Чернігові люди задоволені тим, як у містах ідуть справи

Результати муніципального соціологічного опитування, зробленого в Україні на замовлення Міжнародного республіканського опитування, показали, що ситуацією у своїх містах люди часто задоволені більше, ніж по Україні в цілому. Але це стосується не всіх міст.

Дослідження проводилося в усіх підконтрольних уряду обласних центрах України (для Донеччини натомість узяли Маріуполь, а для Луганщини – Сєвєродонецьк). Вибірка включала 19196 респондентів.

Цікаво побачити, що розвиток у "правильному напрямку" швидко стрибнув у 2019 році після обрання Зеленського – але різко прийшло розчарування:

Динаміка по Україні, різні міста. Зауважте стрибок у 2019 році й повернення до звичайного розчарування опісля
Динаміка по Україні, різні міста. Зауважте стрибок у 2019 році й повернення до звичайного розчарування опісля

Станом на зараз абсолютна більшість невдоволені напрямком, в якому рухається країна – особливо тут виділяються, як бачимо, Маріуполь і Сєвєродонецьк:

Але що стосується міст, то у Хмельницькому, Вінниці, Чернігові й далі вниз за таблицею аж по Черкаси включно понад половина людей вбачають правильний напрям руху:

Тут цікаво зазначити відсутність стрибка саме в 2019 році, тобто події були локальними. Й так само нам цікаво порівняти, чи пак протиставити, задоволення на місцевому рівні на противагу рівня країни в Маріуполі – й незадоволення на місцевому, як і на центральному в Сєвєродонецьку:

На відміну від оцінки ситуації у країні, в містах ми вбачаємо загальне покращення оцінки ситуації.

Можливо, на "абстрактному" рівні люди все ж песимістичніші, ніж у тому, що бачать на власні очі. Зауважимо, що це лише одне можливе тлумачення, однак воно непрямо підтверджується ще одним спостереженням. При відповіді на запитання "як змінилося становище конкретно вашої сім'ї за останні 12 місяців" домінує відповідь "не змінилось" із певним відставанням "дещо погіршилося". І водночас при запитанні про зміну економічної ситуації України загалом за останні 12 місяців домінує відповідь "значно погіршилося".

Докладніше у звіті (він має майже 200 сторінок)

місто економіка соціологія суспільство статистика

Знак гривні
Знак гривні