На тлі зростання випадків Covid Байден анонсує обов'язкову вакцинацію або тестування. Це може призвести до конфлікту

Президент Сполучених Штатів Джо Байден анонсував обов’язкову вакцинацію, яка може зачепити 100 мільйонів американців. Виступаючи в Білому домі 9 вересня, Байден розкритикував близько 80 мільйонів співгромадян, які досі не щепилися попри те, що вакцини доступні вже кілька місяців, а захворюваність росте через штам «дельта».

Сутички між протестувальниками-антивакцинниками та контрпротестом проти антивакцинників у Лос-Анжелесі в квітні 2021, фото David McNew/AFP
Сутички між протестувальниками-антивакцинниками та контрпротестом проти антивакцинників у Лос-Анжелесі в квітні 2021, фото David McNew/AFP

«Ми були терплячі. Але нам уривається терпець, а за вашу відмову довелося платити всім нам», – заявив президент США, якого цитує Радіо Свобода.

Нові правила передбачатимуть, що роботодавці, які мають понад 100 працівників, повинні зобов’язати їх вакцинуватися або щотижня тестуватися на коронавірус.

За оцінками Білого дому, це вплине на понад 80 мільйонів людей, які працюють у приватному секторі. За недотримання вимог компанії можуть оштрафувати.

Ще один пункт плану з протидії пандемії – обов’язкова вакцинація для федеральних співробітників та їхніх контрагентів.

Раніше вони могли регулярно тестуватися замість щеплення. Ці заходи покривають іще понад 7 мільйонів працівників, деякі з них можуть бути звільнені, якщо не вакцинуються.

Конфлікт уже почався

Ці кроки негайно викликали критику Республіканської партії, яка заявила, що президент виходить за межі своїх повноважень.

Республіканський національний комітет заявив, що позиватиметься до адміністрації Байдена, аби запобігти обов’язковій вакцинації.

«Як багато американців, я за вакцини і проти зобов’язань. Чимало маленьких підприємств та працівників не мають ресурсів, щоб боротися з антиконституційними діями та авторитарними наказами Байдена, але коли його наказ набуде чинності, Республіканський національний комітет подасть позов, аби захистити американців та їхні свободи», – заявила голова Комітету Ронна Макденіел.

Особисте чи спільне?

У відповідь на критику Байден заявив, що «йдеться не про свободу чи особистий вибір».

«Йдеться про захист себе та людей навколо. Людей, з якими ви працюєте. Людей, про яких ви дбаєте, яких любите. Моя робота як президента – захищати всі американців», – додав він.

Президент також вимагає, аби вакцинувалися 17 мільйонів працівників охорони здоров’я у закладах, які отримують бюджетне фінансування за програмою для людей із низьким рівнем доходу та літніх.

Обов’язкове щеплення передбачене також для вчителів та співробітників освітніх програм, які фінансуються на федеральному рівні.

Байден також закликав всі штати запровадити обов’язкову вакцинацію для співробітників шкіл – крок, до якого деякі органи місцевої влади вже вдалися. Крім того, він вимагає від великих розважальних закладів та стадіонів дозволяти вхід за умови негативного тесту на COVID-19 або підтвердження вакцинації.

Нове зростання

Адміністрація Білого дому планує пропонувати бустерні щеплення пізніше цього місяця через побоювання, що ефективність вакцини знижується з часом або менш потужна проти штаму «дельта».

За даними Центру контролю за захворюваннями, наразі повністю вакциновані 62% американців. Від коронавірусної хвороби загинули 654 тисяч громадян США. Кількість смертей та госпіталізованих зросла через поширення штаму вірусу «дельта».

конфлікт пандемія сша коронавірус байден статистика

Знак гривні
Знак гривні