Прокопали тунель ложкою. Втеча шістьох палестинців з ізраїльської тюрми викликала заворушення (ВІДЕО)

На Західному березі річки Йордан почалися масові заворушення між палестинцями та силами безпеки Ізраїлю. Сталося це після втечі з ізраїльської в'язниці «Гільбоа» 6 палестинців, яких влада вважає особливо небезпечними. Палестинські угруповання вважають втечу в'язнів «героїчним вчинком».

Про це повідомляють The Jerusalem Post, The Times of Israel та Axious, - передає Громадське.

Наразі ізраїльські правоохоронці та силовики вже третій день шукають утікачів, які прорили собі тунель на свободу іржавою ложкою. Військові та прикордонна поліція встановили блок-пости в Ізраїлі та на окупованому Західному березі річки Йордан, щоб зупинити втікачів.

medium.jpg

Демонстранти, що вийшли на підтримку палестинських в’язнів у ізраїльських в’язницях. На плакаті вказано: «шість левів знайшли світло в кінці тунелю, свободу нашим в’язням», 8 вересня 2021 року. Фото: AP Photo / Nasser Nasser

У цей час у районі провінції Дженін затримали п'ятьох родичів палестинців-втікачів. Місто, де проживають сім'ї ув'язнених палестинців, стало центром пошуків. Ще трьох чоловіків затримали у селищі Наура. Ізраїль підозрює, що вони допомагали в'язням.

Шестеро ув'язнених палестинців, п'ятеро з яких є членами «Ісламського джихаду» та один ㅡ членом ФАТХ, стали героями для палестинських угруповань. Вони відзначили втечу ув'язнених як «приниження» для Ізраїлю та закликали людей виступити проти сил ЦАХАЛу (Збройні сили Ізраїлю), що розміщені у в'язницях на Західному березі.

Так, у середу 8 вересня на окупованому Західному березі річки Йордан та у Секторі Гази відбулося кілька мітингів солідарності.

Палестинці зіткнулися з ізраїльськими силами безпеки біля контрольно-пропускного пункту Хавара. Також заворушення сталися у районах Хеврон, Віфлеєм, Рамалла, Анабта, Дженін та Тубас. 

За даними ізраїльських ЗМІ, у демонстраціях беруть участь близько 500 палестинців. Під час заворушень у місті Рамалла по військах ЦАХАЛ цілили бойовими патронами, жертв не було.

Окрім того, після втечі палестинських в'язнів почалися бунти у тюрмах. В одному із закладів ув'язнені підпалили камери після того, як охоронці спробували перевести одного з членів «Ісламського джихаду» до іншого закладу. А у в'язниці «Гільбоа» ув'язнений намагався облити гарячою водою охоронця. Повідомлялося про сутички й в інших тюрмах.

Міністр з цивільних справ Палестини Хусейн аль-Шейх звинуватив Ізраїль у «жорстких репресивних заходах» у в'язницях.

Натомість ізраїльська розвідка почала опитувати десятки в’язнів-членів «Ісламського джихаду», які перебувають у різних тюрмах, щоб з’ясувати, чи знали вони заздалегідь про втечу. Окрім того, влада Ізраїлю вирішила продовжити до 11 вересня включно блокаду Західного берега річки Йордан.

Що передувало?

З ізраїльської в'язниці «Гільбоа» вночі 6 вересня втекли шестеро палестинців. Вони просто з в’язничної камери прорили тунель іржавою ложкою. Зникнення в'язнів помітили після того, як їх на полі побачив фермер і повідомив про це до поліції. Схоже, що тунель вони рили щонайменше два місяці, а ложку, яка слугувала лопатою, ховали за плакатом.

Ці палестинці-утікачі вважаються особливо небезпечними. Зокрема, серед них був колишній польовий командир «Бригад мучеників аль-Акси», воєнізованого крила організації ФАТХ Закарія Збейді. Його засудили за теракти й убивства ізраїльтян.

Як зазначає видання Axious, вже початкове розслідування показало серйозні прогалини у роботі в'язниці «Гільбоа». Зокрема, повні плани в'язниці роками були доступні в Інтернеті на сайті архітектора, який планував цей заклад. А втікачі місяцями розробляли свій план, проте наглядачі про це не знали. За день до втечі один з втікачів попросився перевести його у камеру до інших п'яти, і йому дозволили.

палестина конфлікт ізраїль

Знак гривні
Знак гривні