На відновлення костелу (органного залу) після пожежі збирають гроші. Як він виглядає всередині (ФОТО)

На відновлювальні роботи в костелі Святого Миколая в Києві, в якому 3-го вересня сталась пожежа, приватний бізнес уже назбирав принаймні 23,37 млн грн.

Якщо вірити заявам компаній, на відновлювальні роботи по мільйону гривень пожертвували: Розетка, Monobank, SD Capital, Альфа-Банк Україна, виробник систем охорони Ajax Systems, будівельна компанія SAGA Development, Нова пошта, інвесткомпанія Dragon Capital, інвестиційно-девелоперська компанія Taryan Group, Райффайзен Банк Аваль, банк ПУМБ, Влад Школьнік, який контролює Forum Property Management Group, ПриватБанк, будівельна компанія ENSO, група Компаній «Автострада», Епіцентр К, будкомпанія UDP, мережевий оператор ТРЦ Arricano, Blackshield Capital та бізнесмен Євген Черняк.

Вогнем знищено унікальний орган, внутрішнє оздоблення костелу та впала люстра. Концертний орган за спецзамовленням був створений майстрами фірми Rieger-Kloss. Його вартість у сучасних цінах, за деякими повідомленнями, оцінюють у 1,2 чи й 1,5 мільйона євро.

8.jpg

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що в будівлі мала розпочатися реставрація зовнішнього фасаду, але тривали суди щодо тендерів, тому процес було відкладено.

Проведення внутрішніх робіт ускладнювали дискусії між католицькою громадою та Будинком органної музики стосовно того, як можна користуватися органом. Мерія міста Києва мала прийняти рішення, де може бути побудований Будинок музики.

Ткаченко пояснив також, що ймовірне коротке замикання сталося саме всередині органу після проведення профілактичних робіт з його очищення та початку репетицій.

За матеріалами Хмарочоса

будівництво пожежа музика київ

Знак гривні
Знак гривні