Вчителька, яка працювала на «ДНР», тепер влаштувалася в інститут-«переселенець»

Ольга Чорна проводила в окупованому Донецьку “патріотичні” заняття з молодшими школярами на тлі портрета ватажка “ДНР” Захарченка та “державних символів” псевдореспубліки. А в соцмережах жінка поширює антиукраїнські публікації.

Про це пише Вільне радіо.

Інформацію про працевлаштування у виш вчительки, яка три роки тому працювала на “освіту ДНР”, підтвердила директорка Горлівського інституту іноземних мов Євгенія Бєліцька.

Цей вищий навчальний заклад мусив переїхати з Горлівки до Бахмута 10 листопада 2014-го.

“Ольга Чорна — так, працевлаштована, на посаді культорганізатора”,  —  каже керівниця закладу.

Журналісти знайшли сюжет “Міністерства інформації ДНР” за січень 2018-го, в якому Ольга Чорна проводить політінформацію з молодшими учнями ліцею № 5 в окупованому Донецьку.

На відео видно, що заняття відбувається у шкільному класі на тлі портрета ватажка т.з. “Донецької республіки” Олександра Захарченка та дошки з написом “Державні символи ДНР”.

“У житті нашої держави, нашої республіки теж відбуваються події, які для нас дуже важливі та значущі. Але для того, щоб зрозуміти їх значення, ми маємо розбиратися у дуже багатьох питаннях”, — каже вчителька дітям.

Після політінформації від Ольги Чорної один з учнів 5-Б класу каже: 

“Я категорично проти повернення нас у склад України. Тому що у мене на війні загинули 7 прадідусів. Один був танкістом, пройшов усю війну. Бандера  —  не мій герой. У мене мої герої: мої сім прадідусів, маршал Жуков та Рокоссовський. Я не можу та не хочу їх зрадити”.

Хто така Ольга Чорна

Ольга Іванівна Чорна викладала російську мову та літературу в різних школах Бахмута, зокрема НВК №11.

Нині їй 64 роки. А навесні 2014-го її син, Сергій Іочков, який до того був керівником департаменту з боротьби з корупцією в державних органах, очолював у Бахмуті місцевих “ополченців”. Він взяв собі псевдо “Велес” та публічно виступав із закритим обличчям.

7 червня 2014-го група бойовиків у тимчасово окупованому Бахмуті намагалась викрасти командира місцевої військової частини Володимира Чобітка. Український військовий дістав серйозні поранення, але встиг викликати побратимів на допомогу. Під час перестрілки між підкріпленням та бойовиками бійці ЗСУ вбили кількох нападників. Одним із них виявився Сергій Іочков, син Ольги Чорної.

Після смерті сина Ольга Чорна працювала у навчальних закладах Бахмута, а потім переїхала в Донецьк.

Позиція керівництва Горлівського ІнЯзу

Директорка Горлівського інституту іноземних мов Євгенія Бєліцька у коментарі Вільному радіо зазначає: ніяких перепон для працевлаштування цієї педагогині вона не вбачає.

“Працевлаштована. І що? На неї заведена якась справа чи що? Людина позбавлена якихось прав на території України? Справа заведена на неї? Якщо не заведена справа, що це взагалі таке? Наскільки я знаю, вона не позбавлена жодних громадянських прав. Якщо до неї є якісь претензії з боку влади… Чи позбавлена? Чи у нас сталінський режим, і ви його представники, Вільне радіо?”,  —  каже Євгенія Бєліцька.

Зазначимо, директорка вишу обіцяла передати наші контакти Ользі Чорній, але дзвінка від нової працівниці не надійшло. Наші журналісти намагалися дізнатись її номер з інших джерел, але пошуки результатів не принесли. Ми обов’язково оновимо матеріал, якщо отримаємо коментар самої Чорної.

Позиція департаменту освіти Донецької облдержадміністрації

У коментарі Вільному радіо директорка департаменту освіти та науки Донецької ОДА Тетяна Сідашева каже

“Знаючи директорку цього закладу, я не думаю, що там є якісь перепони (для працевлаштування Ольги Чорної,  —  ред.). Якщо є такі факти (про політінформації на ТОТ, — ред.), будь ласка, треба звернутися до відповідних органів, щоб все це було перевірено, і далі всьому цьому буде наданий хід”,  —  заявила очільниця освітян Донеччини.

Зазначимо, у листі-рекомендації закладам освіти щодо протидії пропаганді сепаратизму та антиукраїнській ідеології Міністерство освіти та науки зазначало:

“У час боротьби України з російською агресією – у тому числі інформаційною – співпраця навчальних закладів, українських педагогів з організаціями та окремими особами, які пропагують ворожу інтересам України ідеологію, розпалюють сепаратизм, сприяють агресору й окупанту, є неприпустимою із точки зору захисту національних інтересів, а також із погляду місії педагога, міркувань моралі.

Міністерство освіти і науки доручає уникати співпраці з організаціями та структурами із сумнівною репутацією, тим більше – з відверто чи замасковано антиукраїнськими, зокрема щодо проведення спільних з ними заходів, поширення літератури та інших матеріалів, що пропонуються ними”,  —  йдеться у листі.

Думка правозахисників

Координаторка ГО “Медійна ініціатива за права людини” Тетяна Катриченко в коментарі Вільному радіо каже: поки немає кримінального провадження, підстав не брати подібних працівників на роботу немає.

“Якщо зараз з’ясуються ці обставини, приміром, знайдуться якісь учні або матеріали в інтернеті, то може бути написана заява в прокуратуру. 

Наскільки я розумію, вони (СБУ та Генеральна прокуратура,  —  ред.) не ведуть розслідування таких справ, з яких вони не мають ніякого, скажімо так, доступу до цих окупованих територій. Тобто, якщо були якісь публічні заклики, якщо була заява написана на цю вчительку (хтось виїхав і написав заяву), то можливо. 

Я не очікую, що на якусь вчительку, яка там працювала і проводила політінформації, може бути кримінальне провадження”,  —  зазначає представниця правозахисників.

Заборонені законом пости у соцмережах

У заблокованій в Україні соцмережі “Однокласники” є сторінка, схожа на профіль Ольги Чорної. Там є десятки її фотографій разом з синами та онуками. На сторінці жінки можна знайти навіть пост із заголовком “Безсмертний полк”. У самому пості є георгіївська стрічка, а також напис, що Сергій Іочков (її син) помер 7 червня 2014 року.

Георгіївська стрічка фігурує на фотографіях у цьому профілі неодноразово. Навіть на фото Чорної за 2020 рік є напис російською “С днём победы, отечественная война, я помню” разом з георгіївською стрічкою.

На іншому фото жінка з другим сином позує на тлі Кремля. Світлина підписана словами: “Москва, как много в этом звуке…..!”.

На сторінці фігурують і інші публікації, але вже антиукраїнського характеру. Наприклад, у 2014 році Чорна опублікувала колаж з дитиною, російським триколором і написом англійською “#Save Donbass from Ukraine Army”, що в перекладі “Врятуйте Донбас від армії України”.

Уже цьогоріч вона поширила на своїй сторінці публікацію іншого користувача соцмережі зі звинуваченнями в бік українських військових. Далі текст в оригіналі:

“27 ИЮЛЯ 2014 ГОД. ТРАГИЧЕСКИЙ. ЧЕРНЫЙ ДЕНЬ ДЛЯ ГОРЛОВКИ. МЫ ОБЯЗАНЫ ПОМНИТЬ ЭТО СТРАШНОЕ ГОРЕ И НЕ ЗАБЫВАТЬ. И НЕТ ПРОЩЕНИЯ УКРО ФАШИСТАМ”.

Інших за подібне карали

За публікацію або репост повідомлень антиукраїнського характеру передбачена кримінальна відповідальність.

Наприклад, як ми вже писали, мешканцю Донеччини Геннадію у 2020 році дали три роки тюрми, але відпустили на два роки іспитового періоду за  репости антиукраїнських постів у “Однокласниках”. Чоловіку тоді інкримінували “Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України”.

За цією ж статтею отримав покарання й уродженець Костянтинівки, який публікував пости із закликами йти голосувати на т.з. “референдумі” та “боротись з укрофашизмом”.

За антиукраїнські пости засудили й мешканку Покровська. Але їй інкримінували вже статтю “Пропаганда війни”. Вона закликала людей вставати зі зброєю та виходити проти українських військових і голосувати за приєднання до Росії. Їй дали три роки тюрми, але також відпустили на іспитовий період, якщо протягом року вона не вчинить кримінальне порушення.

Крім того, у 2018 році на Донеччині звільнили працівницю прокуратури, яка публікувала в “Однокласниках” пости, в яких, за даними слідчих, “висловлювала повагу до комуністичної символіки, підтримувала пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, прихильно ставилась до закликів до агресивної війни, розв’язування воєнного конфлікту, відкритої підтримки учасників терористичної організації “ДНР”, шляхом проставлення позначок “считает классным”. 

сепаратизм освіта школа донеччина

Знак гривні
Знак гривні