Як сталося, що тисячі людей в США почали їсти гель для коней?

Пошук альтернативного вакцинам засобу від COVID-19 призвів до того, що препарат івермектин щез із прилавків. Звідки взялася ця популярність? З одного непідтвердженого дослідження, де ця сполука (у концентрації в сотні разів більше, ніж у ліках) начебто зменшила кількість вірусу. До коронавірусу цей препарат головним чином використовували у ветеринарній медицині проти кишкових паразитів у худоби: коней, овець тощо.

По-перше, антиваксери (люди, що виступають проти вакцин) справді їдять засіб проти кишкових паразитів, який призначений для коней, і він має жахливий смак – розказує Бен Колінз із NBCNews. Дехто змішує дуже несмачний препарат із джемом, хтось намагається використати нетрадиційні способи доставки.

Якщо коротко, то у цьому винні експрезидент Трамп та дивна організація з назвою "Лікарі Америки з передової". Деякий час тому Трамп, у якого тоді ще був твіттер, поширив їхню рекламу гідроксіхлорокіна (інший препарат, який не виправдав сподівання у боротьбі з ковідом).

Ще одна яскрава представниця "Лікарів з передової" – доктор Стелла Іммануель – до того як поширювати конспірологію про коронавірус, розказувала, що кісти яєчника виникають від сексу з демонами. Трамп оцінював її як "дуже яскраву".

"Лікарів з передової" заснувала така собі Сімона Голд (зараз проходить по справі штурму Капітолія), яка провела минулий рік, влаштовуючи акції поруч зі школами та церквами із закликами, що не можна довіряти ковід-вакцинам. Вона стала однією із лідерок американських антиваксерів, і лише на своєму сайті має 300 тис. послідовників.

Після того, як гідроксіхлорокін не виправдав сподівань, антиваксери почали використовувати коктейлі експериментальної медицини, куди входив івермектин. Величезні онлайн-групи антиваксерів на фейсбуці та реддіті хотіли цей препарат. Один із членів "Лікарів з передової" налагодив успішний бізнес – консультація за 90 доларів щодо "лікування від ковід", рецепт, а потім доставлення препаратів до дверей. Черга за консультаціями стала настільки довгою, що люди почали шукати препарат в інших місцях (і так, щоб дешевше): і знайшли гель для коней із зоомагазинів, припускаючи, що івермектин для тварин такий самий, як і для людей.

Після цього препарат почав щезати із зооаптек, деякі з них тепер вимагають фото покупців разом зі своїми конями. Справжні власники коней жаліються, що не можуть вигнати кишкових паразитів зі своєї худоби.

Щоб запобігти цензурі онлайн і водночас допомогти брату-антиваксеру, люди спілкуються шифрами й запитують одне в одного "скільки важить коняка? – 80 кіло". Прихильники наукової медицини знущаються із нещасних за допомогою мемів, на кшталт "вона з'їла забагато івермектину".

Тим часом десятки тисяч людей продовжують їсти гель для коней -- токсичний у великих дозах --, марно сподіваючись захистити себе і свою родину від коронавірусу.

мракобісся вакцини ковід

Знак гривні
Знак гривні