Київ подав два десятки об'єктів на "Велике будівництво". Хто насправді його фінансує?

Те, що піариться Зеленський, ви не могли не бачити на білбордах та в рекламі з усіх щілин. А насправді чиє воно?

«Львівська брама» у 2014 році. Фото: Олег Тоцький
«Львівська брама» у 2014 році. Фото: Олег Тоцький

Піар і непрозорість

Не існує жодного урядового документа, який би містив перелік об’єктів та умови їх відбору, - нагадує Хмарочос.

КМДА подала понад 20 інфраструктурних проєктів для можливої реалізації у рамках президентської програми «Велике будівництво» в Києві у 2022 році.

Серед таких об’єктів у міській адміністрації називають: Будинок вчителя, міст Патона, кінотеатр «Київська Русь» та станцію «Львівська брама».

Заступник голови КМДА Микола Поворозник вважає, що держава могла б допомогти з такими проєктами у межах програми, оскільки останніми роками не дає грошей на розвиток інфраструктури Києва. Столиця ж, зі свого боку, віддає у державний бюджет 60% податку на доходи фізичних осіб, а також покриває витрати на пільговий проїзд у громадському транспорті.

Політичний проєкт за рахунок платників податків

Водночас невідомо, яку частку державного фінансування Київ зміг би отримати на ці об’єкти, адже програма «Велике будівництво» – це політичний проєкт, як зазначав в інтерв’ю Радіо Свобода міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Не існує жодного урядового документа, який би містив перелік об’єктів та умови їх відбору.

Наприклад, у межах «Великого Будівництва» збудували нову школу в місті Буча. Держава оплатила 85 мільйонів гривень, а місто – близько 40 мільйонів гривень.

Полтавський обласний кардіоцентр держава і місто профінансували 50 на 50: по 200 мільйонів гривень. Спортивний комплекс у Южному Одеської області коштував 29 мільйонів гривень, з яких 12,5 мільйонів взяли з обласного бюджету, а решта – з місцевого.

Будівництво всіх цих об’єктів почалося до того, як оголосили про програму «Велике будівництво».

будівництво піар київ зеленський

Знак гривні
Знак гривні