Зеленський у США: російський газ - найбрудніший у світі

“Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції”, – заявив Президент України.

Президент України Володимир Зеленський та міністр енергетики Сполучених Штатів Америки Дженніфер Гренхольм обговорили загрози “Північного потоку – 2”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Зазначається, що під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання енергетичної безпеки України та регіону. Відбувся детальний обмін думками щодо загроз "Північного потоку – 2" для безпеки України та енергетичної безпеки у Європі. Було констатовано спільність підходів України та США щодо ризиків, які становить цей проєкт.

Зеленський наголосив на важливості створення ефективних запобіжників від використання Росією газу як зброї.

У цьому контексті він відзначив важливість якнайшвидшого започаткування регулярних тристоронніх консультацій у форматі Україна – Німеччина – США з питань збереження українського транзиту та забезпечення європейської енергетичної безпеки.

Сторони детально обговорили шляхи активізації співпраці між Україною та Сполученими Штатами у сфері енергетики, протидії кліматичним змінам та “зеленої” трансформації.

“Ми свідомо обрали шлях реформ і декарбонізації енергетичної галузі”, – повідомив глава держави.

Було наголошено, що залучення США до реалізації цього амбітного плану відкриває можливості для розбудови нової якості партнерства між країнами.

Окрему увагу було приділено співпраці у сфері ядерної енергетики та реалізації проектів щодо будівництва додаткових реакторів на українських АЕС, використання малих модульних реакторів.

Президент України висловив переконання, що започаткування Стратегічного діалогу з питань енергетики та клімату між Україною і Сполученими Штатами сприятиме подальшій активізації двосторонньої співпраці й практичній реалізації спільних ініціатив і проєктів.

Крім того, Зеленський подякував міністру енергетики США за участь в саміті Кримської платформи та підтримку з боку американської сторони у відновленні суверенітету й територіальної цілісності України.

Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

Завершення візиту заплановане на неділю, 5 вересня.

росія зеленський сша газ

Знак гривні
Знак гривні