Париж обмежив швидкість до 30 км/год

У разі зіткнення з автомобілем, який рухається на швидкості 50 км/год, ризик загибелі пішохода становить 80%, але за швидкості 30 км/год ризик загинути знижується до 10%.

На території всього Парижа швидкість руху обмежено 30 км/год, повідомляє муніципалітет французької столиці, передає Хмарочос.

Виняток становлять окружна дорога – там лишається ліміт у 70 км/год.

Бульвари Маршалів (бульварне кільце, яке дублює окружну з внутрішнього боку) та низка наскрізних магістралей, таких як Єлисейські поля й авеню де ля Гранд-Арме, – на них дозволено їхати 50 км/год).

Цей захід спрямований на підвищення безпеки руху та зниження шуму. У мерії наводять такий показник: зниження швидкості дозволить на 25% зменшити загальний травматизм на дорогах і на 40% – кількість смертельних випадків. Так, у разі зіткнення з автомобілем, який рухається на швидкості 50 км/год, ризик загибелі пішохода становить 80%, а за швидкості 30 км/год ризик загинути знижується до 10%.

Також зниження дозволеної швидкості на 20 км/год знижує рівень шуму вдвічі біля проїжджої частини. ВООЗ вважає шумове забруднення другим за негативним впливом на здоров’я екологічною небезпекою після забруднення повітря. Постійний шум порушує сон, викликає стрес і роздратування, що, своєю чергою, призводить до депресій та серцево-судинних захворювань, і, відповідно, передчасної смерті.

Обмеження швидкості спирається на результати опитування, яке мерія Парижа проводила восени минулого року. Більшість серед понад 5,7 тисячі респондентів підтримали новий швидкісний режим. Зокрема, з-поміж парижан за обмеження швидкості висловилися 59%, а з-поміж жителів інших регіонів – 36%.

Половина опитаних підтримали обмеження, бо це зробить вулиці безпечнішими. Для кожного четвертого важливим є зменшення шуму.

Крім того, зазначають у мерії, обмеження швидкості дозволяє по-іншому впорядкувати громадський простір. Якщо автівки їдуть на 20 км/год повільніше, це дозволяє вивільнити в середньому від 20 до 50 см проїжджої частини для тротуарів, озеленення або велодоріжок.

З першого червня в усій паризькій агломерації заборонили рух старих автомобілів із високим рівнем токсичних викидів.

Раніше мерка Анн Ідальґо анонсувала закриття частини центру Парижа для автомобілів у 2022 році.

автомобілі транспорт майбутнє реформи франція

Знак гривні
Знак гривні