Українські військові допомогли врятувати афганців у "зухвалій" спецоперації

Про це пише канадська Globe and Mail:

360 людей, серед яких 80 українських громадян, прибувають із Кабулу до Києва 28 серпня 2021 року, фото ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES
360 людей, серед яких 80 українських громадян, прибувають із Кабулу до Києва 28 серпня 2021 року, фото ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Рятувальна операція була проведена вранці п'ятниці в Кабулі – наступного дня після того, як останній канадський евакуаційний рейс вилетів з Афганістану, і через кілька годин після того, як поблизу аеропорту трапився теракт. 

Попри обмеження на евакуацію афганців, а також попри терористичну загрозу, український спецназ, згідно з даними ЗМІ, пішки зайшов у Кабул, щоб супроводжувати два мікроавтобуси з перекладачами та їхніми родичами, які хотіли вилетіти до Канади через Україну. 

"Колонна зайшла в аеропорт завдяки українцям. Ми просто відправили їм номери наших автомобілів... вони прийшли на місцевий ринок, щоб знайти нас. Вони сказали? "Україна?". Ми сказали: "Так!". І вони нас супроводжували", – розповів перекладач і батько п'ятьох дітей Мохаммед Шаріф Шараф, який висвітлював роль Канади у війні за Афганістан.

J4ZEZTQXHNFBTPXQN67GNRGXME.jpg

Кореспондент Globe and Mail, а також їхній афганський фіксер Мохаммед Шаріф Шараф та колишній військовий перекладач Джамед Хакмаль у Києві, фото Євгена Малолєтки

Після прибуття в аеропорт 19 афганців помістили в український військовий вантажний літак, який перебував у Кабулі. Літак вилетів в Ісламабад разом з групою військових. У столиці Пакистану їх пересадили на зафрахтований комерційний літак, який доставив групу в Україну з короткою зупинкою в Баку. 

Після рятувальної операції президент України Володимир Зеленський написав у Twitter слрва подяки українським військовим, розвідникам і дипломатам, які допомогли евакуювати співвітчизників та громадян інших держав. 

При цьому інші спроби евакуювати цих афганців були марними.

"Українська операція пройшла успішно там, де інші зазнали поразки, тому що українські військові перекинули в місто спецназ, щоб провести рятувальні операції", – зазначає канадське медіа. 

Евакуйовані заявили, що були шоковані тим, що українці пішли на ризик заради їх спасіння, чого не зробили американські та канадські сили. 

Використано частину перекладу видання Лівий Берег

афганістан україна канада

Знак гривні
Знак гривні