Поліція розслідує погрози журналістці після статті про Московський патріархат

Авторка видання "Новинарня" Яна Хмелюк подала заяву в поліції щодо погроз, які вона отримала після публікації статті “Якщо цю ракову пухлину не зачистити, вона вибухне новою війною”. Як ветеран АТО на Чернігівщині протистоїть Московському патріархату”.

За її словами, після виходу матеріалу в “Новинарні” проти неї пішли образливі пости та коментарі у фейсбук-групі “Стоп-Рагу Ніжин | Стоп-Рагу Україна”, що налічує 24 тисячі підписників. З боку прибічників МП почалися погрози щодо матері та сина. Яна надала низку скріншотів із цієї групи.

Відтак Ніжинський районний відділ поліції зареєстрував повідомлення про кримінальне правопорушення з проханням вжити заходів реагування на дії (погрози й кібербулінг) з боку Євгена Ткаченка, Сергія Ткаченка, Анастасії Ткаченко (Разумейко) й Олени Фурси (Пустовіт).

Журналістка надала фотокопії заяви до поліції за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, а також талона-повідомлення про її реєстрацію.

За словами Хмелюк, у цьому провадженні призначений слідчий, який уже почав слідчі дії й допити по справі.

У коментарі Інституту масової інформації Євген Ткаченко пояснив, нібито від Хмелюк неодноразово зазнав “необґрунтованої критики та звинувачень у свій бік” у соцмережах. “Вона отримала якесь політичне замовлення, щоб мене дискредитувати”, – сказав Ткаченко, який у 2020 році балотувався до Ніжинської районної ради за списком партії ВО “Батьківщина”, але депутатом не став.

Особи, які піддають Яну Хмелюк кібербулінгу, жодним чином не згадані в статті в “Новинарні“, і журналістка категорично заперечує існування будь-якого “політичного замовлення” щодо Євгена Ткаченка та інших.

Натомість Яна після погроз їй, матері й сину, перебуває в пригніченому психологічному стані. 4 липня її госпіталізували у відділення кардіології.

“Шукали телефон моєї мами, казали, що “пустять фото мого 7-річного сина інтернетом”, – це вже за межею. Я вирішила звернутися до юристів, щоб вони допомогли мені захиститися”, – розповіла журналістка.

“Мама так нервувала, що зі мною щось станеться, що знову потрапила в реанімацію”, – розповіла вона.

За словами журналістки, в стрімах на своїй ФБ-сторінці вона аналізувала публікації групи “Стоп рагу…” на наявність проросійських наративів, без указання імен, але через це її “буквально зацькували”.

Також Хмелюк повідомила, що у фейсбуці з’явився новий порожній акаунт з її ім’ям, до якого вона не має жодного стосунку. Журналістка попросила друзів і підписників не реагувати на будь-які дії з цієї сторінки.

Чинне законодавство не визначає, що таке кібербулінг, але ІМІ виокремив певні ознаки: “це поширення інформації (зокрема, в приватних повідомленнях) про жертву кібербулінгу в образливій і принизливій формі з метою завдати найсильнішого емоційного удару, найбільшої шкоди. Інформація може ображати також батьків, дітей жертви, містити негативні оцінки зовнішності жертви тощо. Часом такі образи мають сексуальне, національне, мовне підґрунтя”.

На боці Хмелюк виступили місцеві ветерани, низка колег та активістів, які зокрема опублікували в соцмережах дописи на її підтримку.

релігія Церква змі УПЦ МП РПЦвУ кримінал чернігівщина

Знак гривні
Знак гривні