Музична історія тижня: як люди змагалися, хто краще зіграє «неможливу» комп'ютерну мелодію

Усе почалося з того, що в далекому червні 2018-го ютуб-екаунт Sheet Music Boss, де публікуються відео фортепіанних уроків, виклав згенеровану нейромережею композицію під назвою Rush E. І натякнув – можливо, якщо ви будете брати в нас уроки, то колись зіграєте цю мелодію (але це не точно). Та з ролика цілком очевидно, що людині зіграти її неможливо – бо для цього потрібні кілька пар рук (і періодичні удари фортепіанною кришкою по клавішах).

Утім, у грудні 2020-го ютубер з ніком ProLitening Piano and Gaming спробував зіграти мелодію Rush E на фортеп’яно. Вийшло, м’яко кажучи, не дуже (тому слухати це до кінця не радимо – вистачить кількох секунд).

Попри це, друзі виконавця похвалили його виконання. А один навіть обурився – як ви можете ставити дизлайки, адже цю мелодію взагалі ніхто не зміг зіграти.

І тут у коментарі прийшов злий хлопчина з ніком Fanchen і написав фразу, яка вже увійшла до фонду англомовних мемів: «Може, це тому, що виконання посереднє – без образ». І тут же отримав шквал критики – мовляв, ти заздрісний хейтер і брехун, який сам ні на що не здатен. Ану покажи, як ти сам це зіграєш.

І тут виявилося, що Fanchen – не просто злий хейтер, а майстерний піаніст, який сів за інструмент і зіграв композицію Rush E майже бездоганно.

Ролик на Youtube набув вірусного розповсюдження, набравши під два мільйони переглядів. Але і це ще не все. На історію звернули увагу два викладачі Fanchen. І зіграли цю ж композицію в чотири руки та з імітацією ударів по клавішах, як в оригінальному записі. Мовляв, що скажеш, юний падаван Fanchen – наше виконання теж посереднє?

Як виявилося, зіграти «неможливу» мелодію дуже навіть можливо. І це дає надію, що людство все ж зможе конкурувати зі штучним інтелектом – якщо не в математиці, то принаймні в музичній творчості.

музика штучний інтелект

Знак гривні
Знак гривні