ЄС привітав ухвалення Радою законів про реформування ВРП і відновлення ВККС

Європейський Союз вітає ухвалення Верховною Радою законів про реформування Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це йдеться в заяві офіційного представника ЄС, оприлюдненій в четвер, інформує Цензор із посиланням на Інтерфакс.

"Протягом останніх кількох днів Верховна Рада України ухвалила два важливі законопроєкти, які передбачають прозоре перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів та оцінку доброчесності нинішніх і майбутніх членів Вищої ради правосуддя. Ці установи є двома ключовими органами судочинства в Україні. В обох цих реформах міжнародні експерти відіграватимуть тимчасову, але вирішальну роль відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії", – йдеться в заяві.

У ній наголошується, що Європейський Союз "рішуче підтримував підготовку цих законів про судову реформу" і надаватиме необхідну допомогу, щоб забезпечити їх успішне впровадження.

"Це не лише дасть змогу оновити судову систему, зміцнити верховенство права і забезпечити кращий захист основних прав в Україні, а й посилить стратегічне, багатовимірне партнерство між ЄС та Україною", – наголошує представник ЄС.

Нагадуємо, 13 липня Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента України Володимира Зеленського законопроєкт №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). 14 липня Верховна Рада ухвалила закон про утворення Етичної ради з профоцінювання та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і служби дисциплінарних інспекторів.

закон євросоюз реформа суд

Знак гривні
Знак гривні