Економіка США відновлюється після пандемії небаченими темпами. Є й ризики – Wall Street Journal

Раніше ми описували прогноз від The Economist щодо можливих наслідків пандемії:

Злет економіки – й соціальні заворушення. Що розповідає нам історія про буми після пандемій

Шопінг у Чикаго, фото SCOTT OLSON/GETTY
Шопінг у Чикаго, фото SCOTT OLSON/GETTY

Тепер про факти розповідає інше авторитетне економічне видання, Wall Street Journal. Наводимо скорочений переказ:

Коли катастрофа є природною, а не фінансовою (світові кризи через бульбашки), то гроші не "випаровуються" (наприклад, в офшори на рахунки власників великих банків – поки уряд рятує ці банки коштом платників податків).

Натомість за час вимушеного, не спричиненого фінансовою рецесією "простою", домогосподарства заощаджують гроші, у випадку США йдеться про трильйони доларів заощаджень, стверджує WSJ.

Крім того, за цей час через неможливість багато витрачати в Америці, де є звичка жити в борг, борги домогосподарств (у відсотковому значенні) тепер через пандемію найнижчі за чотири десятиліття:

7654.jpg

Виплати за боргами у відсотках від доходу домогосподарств після податків: борги зростали до кризи 2008 року, потім падали й особливо різко впали за рік пандемії – але, як видно з останнього відтинку, люди знову починають витрачати в борг.

Водночас за рік виник дефіцит товарів.

Наприклад, нині у світі – безпрецедентна нестача процесорів (чіпів) для комп'ютерів

Нічого подібного на нинішнє відновлення економіки США у недавній історії не бувало. Споживачі готові витрачати заощадження, роботодавці часто не можуть знайти достатньо робітників і вимушені вигадувати бонуси – й усе це на тлі велетенської підтримки з боку уряду.

Нові підприємства у США виникають з рекордною за весь час спостережень швидкістю.

Робітники звільняються з максимальною швидкістю з початку століття – це означає їхню впевненість у тому, що на них чекає інша робота.

Як вказано вище, борги американців найнижчі за весь час з 1980 року, коли почала вестися така статистика.

Індекс Доу-Джонса щодо "промислового середнього" на 18% вищий за допандемічний пік у лютому 2020 року.

Водночас середні ціни по США на 14% вищі, ніж у лютому 2020 року (що є відповіддю на підвищений попит на все).

Але, як і передбачав The Economist, сама швидкість потоку спричиняє турбулентність. Зазвичай брак товарів, сирих матеріалів і робочої сили відчуваються під кінець розширення – а тут це почалося майже одразу.

Тоді як Федеральний резерв США вважає, що інфляція, згадана вище, є тимчасовою – багато економістів хвилюються, що вона може залишитися назавжди.

"Нічого подібного ми ще не бачили – колапс і потім бум відновлення. Історичних паралелей немає", – каже Аллен Сінай, головний економіст і стратег Decision Economics, Inc.

Уже в цьому кварталі очікується, що США перевищать допандемічні економічні покажчики. А до кінця року крива ВВП вийде на рівень, який очікувався до пандемії, а потім і вище за неї:

654.jpg

Жовтим – фактичний ВВП, сірим – прогноз до пандемії, фіолетовим – нинішній прогноз

Якщо після рецесій 1990, 2001 та 2008 років слабкий попит на роботу надовго залишав високими рівні безробіття – то нині робочих рук дедалі більше бракує, пиши WSJ.

І це також пояснено з тим, що в цьому випадку не лопнула фінансова бульбашка – рецесія через Covid-19 радше схожа на природну катастрофу, не пов'язану з фінансовим циклом.

Значна частина падіння споживання була пов'язана радше зі страхом перед вірусом, ніж зі страхом за фінансове майбутнє – зараз дослідження компанії Cardify.ai показують, що, наприклад, зростання витрат на ресторани значно більше серед вакцинованих, ніж серед невакцинованих.

Зазвичай після рецесій ринок праці є слабким: більше людей шукають роботу, ніж є робочих місць. Тому відновлення є повільним. Цього разу в деяких сферах (особливо обслуговування та безпосередня робота з покупцями) робочих рук бракує.

Відповідь уряду

Ще одна важлива складова швидкого відновлення – рішучі дії уряду США. Цього разу безпосередньо грошова допомога, а також підтримка політичними рішеннями щодо податків були значно сильнішими, ніж за будь-якої попередньої кризи. Це дуже добре обмежило шкоду економічній системі й дозволило швидко відновитися.

Федеральний резерв різко знизив облікові ставки (interest rates) і не планує знову підвищувати їх аж до 2024 року. Конгрес США цього разу швидко схвалив виплати для стимулювання підприємств, збільшив допомогу по безробіттю. Фіскальна відповідь на пандемію становитиме 5,1 трлн доларів США. Для порівняння, після світової кризи 2007–09 року, яка й почалася зі США, стимулювання становило 1,8 трлн.

Результат загалом? У середньому в домогосподарствах доходи фактично виросли. Особливо це стосується родин із низькими доходами. Так, навіть по безробіттю тепер виплати на 300 доларів вищі, ніж були. Виросли й зарплати.

Рецесії переважно стаються через певну неврівноваженість в економіці: бульбашка будівництва, боргова бульбашка, надмір інфляції. Такі процеси починають самопідсилюватись – і стається спад. Але цього разу існувала відносна рівновага, тож навіть після спаду підприємства, банки та домогосподарства виходять у значно кращій формі.

Американці накопичили за рік 2,8 трлн доларів – удвічі більше, ніж зазвичай до кризи.

Це означає, що вони мають можливість витрачати після відкриття економіки, рухаючи її до відновлення.

Зростання кількості стартапів також свідчить про впевненість бізнесу. Станом на травень 2021 року було 830 тисяч (!) заявок на створення нових фірм, які зазвичай наймають робітників. Це на 21% більше, ніж за той самий період у 2006 році, коли був попередній рекорд.

Ризики

Нестача робочих місць і товарів може призвести до "пляшкових горличок".

Крім того, інфляція може швидко перевищити зростання зарплат – зазвичай це стається через роки після відновлення, цього разу може статися будь-якої миті.

Зазвичай під час рецесії та на початку відновлення інфляція падає (під час Великої депресії існувала дефляція), потім ціни й рівень інфляції ростуть повільно. Цього разу ціни ростуть найшвидше з 1982 року.

Федеральний резерв збирається моніторити цей процес, відповідаючи фінансовими заходами.

Водночас зростання ринку праці вже сповільнилося. Це може бути пов'язано, зокрема, зі слабкою системою догляду за дітьми (дитсадки), через що багато людей не можуть повноцінно працювати.

Детальніше англійською на WSJ

Чого можна чекати далі й не тільки у США? Паралельно з відновленням – заворушень

коронавірус пандемія сша економіка

Знак гривні
Знак гривні