Рада ухвалила закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні ВККС.

Як передає кореспондент Укрінформу, за ухвалення відповідного законопроєкту №3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» в другому читанні проголосували 293 народних депутати.

Депутати підтримали поправку 453, яка передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Так, перший склад конкурсної комісії з відбору членів ВККС розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох її членів, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

Рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири її члени, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів "за" і "проти" голоси трьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Для підтримки діяльності першого складу конкурсної комісії та роботи її членів цей орган може залучати додаткових експертів та фахівців, запропонованих на його запит міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання й протидії корупції. Фінансування діяльності таких експертів та фахівців здійснюється за кошти таких міжнародних та іноземних організацій. Такі експерти та фахівці мають доступ до всіх документів та інформації, пов’язаної із проведенням конкурсу на зайняття посади члена ВККС, та на них поширюються всі обмеження, визначені цим законом для членів конкурсної комісії.

Зазначається, що конкурсна комісія проводить конкурс на зайняття посади члена ВККС у два етапи, а саме – проводить добір кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, результатів спеціальної перевірки, відповідної інформації з відкритих джерел та формування переліку кандидатів, допущених до співбесіди та проведення співбесіди з відібраними кандидатами та визначає перелік кандидатів для рекомендації Вищій раді правосуддя.

Далі ВРП проводить співбесіду з рекомендованими кандидатами відкрито та ухвалює за її результатами рішення про призначення або про відмову в призначенні відібраних кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Документом визначається, що конкурсна комісія є допоміжним органом Вищої ради правосуддя, що утворюється для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ та формування переліку кандидатів на посаду члена ВККСУ, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності.

Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів здійснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, встановленому цим законом, строком на чотири роки.

Законом визначається, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України складається з 16 членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

ВККС вважається повноважною, за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членів. У разі закінчення строку повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, внаслідок чого ВККС вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

Згідно з законом, членом ВККС може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років та відповідає критеріям доброчесності й професійної компетентності, що визначені цим законом.

Окрім того, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України має дотримуватися політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Водночас членами ВККСУ не можуть бути особи, які визнані судом недієздатними або дієздатність яких обмежена та особи, які були членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів або Вищої ради юстиції до набрання чинності Законом «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Одна і та сама особа не може обіймати посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України більше, ніж два строки поспіль.

суд реформа закон

Знак гривні
Знак гривні