CoviShield тільки «просить», щоб щепленим цією вакциною дозволили подорожі до ЄС

На відміну від власне AstraZeneca, ця вакцина не сертифікована в Євросоюзі. Наш уряд про це, до речі, ніколи й не заїкався, обіцяючи «видавати паспорти щеплень». Між іншим, не визнається Євросоюзом також і китайська CoronaVac, тож навряд чи з нею поки що пускатимуть українців до ЄС.

Serum Institute of India «намагається розв'язати проблеми з подорожами», яких зазнають індійці, щеплені ліцензованою індійською версією вакцини AstraZeneca, відомою як CoviShield.

Про це повідомляє Ройтерс.

Зазначимо, що CoviShield також є першою вакциною, якою щепили українців.

Тоді як список схвалених Євросоюзом вакцин, які визнаватимуться в "паспорті вакцинації", містить вакцину від AstraZeneca (її офіційна назва – Vaxzevria), але не її аналог CoviShield, – пише агенція.

Доповнено: є ще корейський варіант AstraZeneca/SKBio, який є повністю ідентичним за складом препаратом разом з CoviShield та AstraZeneca/Vaxzevria, однак він також не авторизований у ЄС. Ще більше плутанини додає те, що частина авторизованої у ЄС вакцини AstraZeneca/Vaxzevria виробляється на потужностях у Республіці Корея. У підсумку варто пам'ятати, що єдиним придатним для паспорту вакцинації варіантом, за яким будуть безперешкодно пускати у будь-яку країну ЄС, є лише варіант AstraZeneca під назвою Vaxzevria.

Як не раз писали ТЕКСТИ, Євросоюз наразі також не визнає китайський CoronaVac, яким щеплять в українських центрах масової вакцинації.

Крім власне AstraZeneca/Vaxzevria, у Євросоюзі авторизовані наразі тільки вакцини таких виробників:

Окремі країни ЄС можуть вносити у паспорти вакцинації також вакцини, схвалені до використання ВООЗ. Однак для вільного пересування ЄС потрібні повний курс щеплення лише вказаних вище вакцин. Також країни ЄС можуть включати у свої паспорти вакцинації ті препарати, які схвалені їх власними регуляторними органами.

Варто додати, що "наші" CoronaVac та CoviShield є у списку ВООЗ схвалених для використання вакцин. Тому не виключно, що окремі країни ЄС дозволять пускати до себе людей, які ними вакциновані. Також не виключено, що ЄС схвалить до використання принаймні CoviShield у майбутньому, хоча жодна з цих вакцин на цей момент (2021-06-29) навіть не розглядається Європейською Медичною Агенцією, що займається авторизацією.

Насамкінець, головне: CoronaVac та CoviShield це значно краще, ніж відсутність будь-якої вакцини. Якщо хочете захистити здоров'я себе та близьких, вакцинуйтесь тим що є. Якщо ви будете живі і здорові, то без сумніву вирішите і проблему подорожей у ЄС.

Для поціновувачів технічних деталей: ви можете прочитати про те, як виглядає та що містить у собі австрійський "зелений квиток", який є аналогом "паспорту вакцинації":

туризм євросоюз вакцини подорожі єс

Знак гривні
Знак гривні