Польща планує підвищення мінімальної зарплати з 2022 року. Як це вплине на українських трудових мігрантів?

Уряд Польщі заявив про прийняття рішення про підвищення мінімальної заробітної плати у 2022 році до 3000 злотих (близько 22 тис. грн.).

Уряд Польщі заявив про прийняття рішення про підвищення мінімальної заробітної плати у 2022 році до 3000 злотих (близько 22 тис. грн). Мінімальна погодинна ставка для цивільно-правових договорів становитиме 19,60 злотих (142 грн). Таким чином планується, що мінімальна заробітна плата зросте на 200 злотих (1445 грн) у порівнянні з сумою, що діє в цьому році (2800 злотих – 20227 грн), тобто на 7,1%. Мінімальна погодинна ставка для осіб, які працюють за цивільно-правовими угодами, збільшиться на 1,30 злотих у порівнянні з поточною ставкою 18,30 злотих. Про це повідомляють в Аналітичному центрі компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

У січні 2021 року Європейська комісія запропонувала проєкт по впровадженню так званого європейського мінімального розміру оплати праці. Передбачається, що мінімальна заробітна плата в країні не має бути меншою за 60% від середньої зарплати. Згідно з цими розрахунками, мінімальна зарплата в Польщі має становити 3138 злотих брутто (з податками). Основне завдання – мінімізувати диспропорції мінімальної зарплати в державах-членах ЄС.

Пандемія зірвала плани уряду Польщі щодо збільшення мінімального розміру оплати праці до кінця 2020 року до 3000 злотих. Однак нинішня стабільна ситуація в польській економіці робить плани більш здійсненними.

«Це гарна новина як для польських працівників, так і для робітників-мігрантів, особливо в той час, коли економіка відновлюється після кризи, спричиненої пандемією. Підвищення мінімальної заробітної плати підвищить їхній рівень заробітку, оскільки останнім часом зростають ціни на харчові продукти, оренду квартир, комунальні послуги. Життя в Польщі стає дедалі дорожчим. Профспілки в Польщі також розраховують на набагато більше підвищення мінімальної заробітної плати», – стверджує Томаш Богдевіч, генеральний директор компанії Gremi Personal.

україна польща робота

Знак гривні
Знак гривні