Через штам, що циркулює в Росії, влітку в Україну може прийти нова хвиля Covid-19

Штам «Дельта», який зараз активно циркулює в Росії, може ще до кінця літа спричинити в Україні нову хвилю коронавірусу. Цей штам раніше називали «індійським». Потім ВООЗ його перейменувала, щоб уникнути дискримінації країн.

Графік нових випадків коронавірусу в Україні та Росії: створено інтерактивною програмою Financial Times
Графік нових випадків коронавірусу в Україні та Росії: створено інтерактивною програмою Financial Times

Про це повідомляє Інститут проблем математичних машин і систем Національної академії наук України, — передає Громадське.

Українські науковці наголошують, що цей штам дуже поширився у РФ: на нього може припадати до чверті від усієї захворюваності на коронавірус у цій країні. Через це у Росії стрімко погіршується ситуація з коронавірусом, особливо у двох найбільших мегаполісах країни — Москві та Санкт-Петербурзі.

«Число випадків хвороби у Москві за останній тиждень подвоїлось, а на стрімке зростання числа госпіталізацій в обох мегаполісах вказують неофіційні джерела, що відстежують ці дані (офіційна інформація з Росії щодо шпиталізацій відсутня)», — кажуть у НАН України.

Зростання захворюваності на коронавірус зараз відбувається лише у трьох країнах Європи — РФ, Великій Британії та Португалії.

Саме у цих державах, наголошують українські науковці, штам «Дельта» найбільше поширився.

У НАН України рекомендують розглянути варіант із встановленням додаткового контролю міграції між Україною та країнами, в яких стрімко поширюється штам «Дельта». «За недостатнього контролю міжнародної міграції та недостатніх темпів вакцинації нова хвиля може початися навіть раніше за осінь», — вважають у НАНУ.

За інформацією російського уряду, упродовж останніх п'яти днів у Росії фіксують 12—15 тисяч випадків коронавірусу щодня. З початку пандемії у цій країні вже виявили 5,2 млн хворих, 127 тис. померли від ускладнень захворювання. 

Детальніше про штам

Штам, який вперше виявили в Індії, має дві ключові мутації зовнішньої «спайкової» частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала його таким, що «викликає занепокоєння», адже він є більш заразним — це вже четвертий штам, який змусив непокоїтися ВООЗ.

За даними департаменту громадського здоров'я Англії, цей штам у 1,6 раза заразніший, ніж штам «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації. Водночас вакцини проти цього штаму, ймовірно, є ефективними.

графік росія україна медицина мутація пандемія коронавірус

Знак гривні
Знак гривні